Ustanak (2. jun – crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

Reality crtica

Već je skoro decenija prošla od kako je Srbija postala jedan veliki reality eksperiment. Sve je počelo sa „Velikim bratom“ u jesen 2007. Za one koji su znali šta je reality program i koliko se narod „lepi“ za sadržaj koji podrazumeva voajerizam, ovo je bio opasan postupak. No, čelnici jedne tada ugledne TV kuće nisu razmišljali o tome šta je najgore što može da se desi ako otkupe pravo za ovakvu emisiju. Osam godina kasnije, pomenuta TV stanica više, praktično, ne postoji. Njen program je u potpunosti komercijalizovan, većina zaposlenih je otišla, uskoro će promeniti i ime… No, još od pomenute 2007, vlasnici ovdašnjih televizija se utrkuju ko će početi sa emitovanjem novog programa nalik „Velikom bratu“ samo još paprenijeg, vulgarnijeg i kontroverznijeg sadržaja.
Sada se čini se da smo dostigli dno. Jedna TV stanica skromnijeg rejtinga pretvorila se u non-stop reality, započela sa gnusnim akcijama, dovela talog srpskog stanovništva i čini se, svakom od učesnika, dala jasna pravila ponašanja i „cenovnik“. Gledaocu se sada čini da su pomenuta pravila u direktnoj vezi sa „cenovnikom“. Npr: psovka – 10, šamar – 20, šut u glavu – 50, seks (u zavisnosti sa koliko osoba) 100-400 poena. Verovatno se „poeni“ obračunavaju u evrima i verovatno su cifre veće od ovih koje sam navela budući da se ukućani utrkuju ko će ih imati više. Ko baci pogled na ovaj dvadesetčetvoročasovni sociološki eksperiment ne može a da se ne zapita – šta je sledeće? Posle tolerisanja psovki, tuča, uvreda na nacionalnoj i verskoj liniji, vređanja pokojnika, seksa pred kamerama i prepričavanja iskustava prostitutki i ostalih učesnika koji su dovedeni pred kamere iz najdubljeg društvenog taloga, zaista, šta je sledeće što će postati deo našeg televizijskog programa? Izgleda da su dani u kojima neko brine o gledaocima, te postoji zabrana emitovanja ovakvog, ekstremnog sadržaja, daleko iza nas.

Dobro jutro!
11

(Foto: wvurob.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s