Ustanak (5. jun – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Maša voli Marka, Marko voli Anu, Ana voli Darka, Darko voli Mašu. Tako nekako je zvučala jedna od priča koje smo nekada učili u osnovnoj školi. Eto kako je nekada obrazovanje zaista pripremalo decu za život – ista priča se ponavlja i u realnom životu, samo nije ljubav u pitanju. Ne verujete? Poslušajte. Firma duguje radnicima, država duguje firmi, radnici duguju državi, firma duguje državi, država duguje radnicima. Začarani krug u kome, doduše, nema ljubavi, ali nema ni para. Nekada su bile tu, ali su se zagubile u nekim nenaplaćenim fakturama, nečijim fiokama ili džepovima. I šta sad? Neko tu nekoga treba da počne da plaća. Ali nema se odakle. Onda je država odlučila da će da ugasi firmu, a radnike pusti da se snalaze. Neko će možda tu nekoga i tužiti za te iste pare, ali sudovi su pretrpani, pa ko dočeka presudu, dočekao je. Mada, ima tu još jedno rešenje, ekonomistima dobro poznato, zove se prebijanje dugova. Pa država oprosti radnicima neplaćenu struju, radnici opriste firmi deo dugovanja i svi mirni. Ipak, u stvarnosti to nekako ne funkcioniše. Ni stečajni upravnici, čiji je zadatak da omoguće možda i prebijanje dugova, i možda nastavak rada te iste firme, ne snalaze se najbolje. Tako da ono finansijsko prebijanje dugova otpada. Izgleda da preostaje ono drugo.

Dobro jutro!

2(Foto: www.zeitgeist.pt, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s