Ustanak (15. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Ima jedna izreka novijeg datuma: „Na poslu je lepo, ali na birou je ekipa!“. Istina, tamošnje čekaonice su kao nekada diskoteke ili korzo, prošetaš od šaltera do šaltera, nešto tamo zaokružiš, popuniš, pa se dvoje „birača“ možda i zaljube usput, uz onu frazu „dolaziš ovde često?“.

Šalu na stranu, u vreme kada od birača nema šljakača, svaka ponuda za posao se uzima u obzir. A kada to i poslodavci shvate, pojave se neverovatno drski oglasi. Jedan takav je i kompanije „Agro Mil“ iz Pojata, o čemu su pisali mnogi mediji. Naime, ako ste se prijavili za posao kod njih, a ušli u uži izbor, zahtev potencijalnim zaposlenima je da za dobre rezultate na poslu garantuju svojom nekretninom ili da imaju osobu koja im je garant. Dakle, ako dobro uradiš posao, ostaje kuća, a ako ne, traži novo mesto za stanovanje! A pozicija je takođe besmisleno našminkana fraza – menadžer prodaje pilećeg mesa. Ne znam kako drugačije da se izrazim, jer mi prvo na pamet pada – MA DAJ! Kako je ovo moguće? Možda bolje pitanje, da li ih je neko prijavio? Ako je to zaista tačno, jer je takav zahtev poslodavca jasno nezakonit, kako im takva nonšalantna i nemoralna bahatost prolazi? Čovek koji traži posao, stavlja se u mat poziciju – kada bi prijavio sve nepravilnosti i bezobrazluke u razgovoru sa kandidatima za posao, ispostavilo bi se da bi retko koji poslodavac poštovao zakonske procedure. A onda nema gde da se radi, je l’ tako?

Moć najgore menja ljude. Boga se igraju oni koji ne znaju ni za jednu zapovest. Kako napisa Marčelo u pesmi za predstavu „Doktor Nušić“: „Kompromis do kompromisa, kompromiskuitet!“. A pošto ni gladan sitom tek ne veruje, to nepoverenje mora da bude pojačano jednim oružjem. Ako je već neki zakon i napisan, takav kakav je, na tragačima za poslom je da isti i dobro prouče. Možda je mrtvo slovo na papiru, ali ne treba otpisati borbu pre početka. Videla sam saobraćajca da piše kaznu rođenom ocu, pa je onda i svašta dobro moguće, dok god ne umuknu pošteni ljudi, ili se ne ulenje.

Dobro jutro!
88

(Foto: www.teleprompter.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s