Uranak (20. jun – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica na pauzi za kafu

„Kafu ćemo popiti, ali u štrajku ne učestvujemo“, posle kratkog dogovora reče predstavnik grupe japanskuh stručnjaka. Bilo je to pre nekih 50-60 godina u bivšoj Jugoslaviji, prilikom izgradnje jedne velike fabrike tekstila. Radnici nisu bili ni u kakvom štrajku, naprotiv, radili su uobičajenom brzinom, ali je, nađavola, njihov radni dan posmatrala baš radna grupa iz Japana, kojoj je sve to delovalo, pa, toliko sporo da su radnike doživeli kao štrajkače u čijem protestu neće učestvovati, osim što će popiti kafu.

Sporoća, česte pauze, neljubaznost, minimalan broj radnika na šalteru, neefikasnost, samo su deo široke lepeze osobina koje krase različita državna preduzeća. Ali, nije potrebno da dođu, tamo neki, Japanci da bismo primetili da tu nešto ne štima, naprotiv, iznerviramo se skoro svaki put kad treba da obavimo neki administrativni posao.

Bila bi laž reći da je u privatnom sektoru bolje budući da ga često krasi svojevrsna surovost i štošta još neprijatno. Ali, vratimo se na početak. Od 60-ih godina kada se gradila pomenuta fabrika, pa do danas, malo šta se promenilo, a toliko toga je suštinski drugačje – nema više čak ni te države, ni tog sistema, ni tog dinara, u međuvremenu su se izređale generacije zaposlenih sa različitim obrazovanjem, poreklom, osobinama, a sve je, i dalje, isto.

Dokle? To niko ne zna.

Dobro jutro!

88
(Foto: Printscreen www.youtube.com, ilustracija )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s