Uranak (28. jun – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Današnji dan se obeležava ili slavi i kao Vidovdan, veliki praznik. Kosovski boj, ubistvo prestolonaslednika Franca Ferdinanda, donošenje Vidovdanskog ustava, a u novijoj istoriji, na današnji dan je Jugoslavija isključena iz zemalja komunističkog bloka, otvoren je autoput Beograd-Zagreb, na Gazimestanu je počeo uspon Slobodana Miloševića, da bi ga na isti dan dvanaest godina kasnije izručili Tribunalu u Hagu. I baš zbog svog istorijskog značaja, svakog Vidovdana se političari potrude da su na nekom važnom mestu, ne bi li, možda, sebe upisali u istoriju.

A običan svet… seća se Kosovskog boja, neki se pridržavaju starih običaja povezanih sa ovim praznikom, drugi sa ponosom ističu da je to naš, srpski praznik… Dobro, slave ga i katolici, samo 15. juna, 14 dana pre nas zbog kalendara. S druge strane, u nekoliko mesta u Srbiji održavaju se vašari, gde se kupuje, prodaje, vozi po ringišpilima i jede, pije i peva pod šatrama…

Kako god da obeležavamo današnji dan, zagledani u prošlost, možda bi trebalo da zastanemo i pogledamo gde smo sada. Šta smo uradili, i šta ćemo uraditi? Da li neko razmišlja kako ćemo obeležavati baš ovaj dan za deset godina? Da li ćemo tada, i možemo li danas, da pogledamo u oči naše pretke, koji su život dali za nas, i da im kažemo – vredelo je, dobro nam je. Da li smo svesni da smo baš mi ti koji danas brane budućnost nekih novih naraštaja?

Dobro jutro!

1(Foto: woutdingenouts.blogspot.com )

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s