Ustanak (30. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Dok se u ovo doba verovatno još rasanjujete, protežete i zevkate, samo pomislite da, ukoliko spavamo onih optimalnih 8 časova dnevno, trećinu života nismo budni! Grube statistike kažu da, u proseku 2,1 godinu gledamo reklame, 1,1 godina života svede se na čišćenje, 2,5 godine kuvanje, 3 meseca u saobraćaju, žene godinu dana života provedu u odlučivanju šta će da obuku, a smejemo se naglas nešto manje od 300.000 puta. Nešto što mi se učinilo kao šokantno malo, jeste da se u prosečnom životnom veku od 75 godina, računa da smo se ukupno ljubili 14 dana! Samo! Malo je to prostora za lepe stvari.

Biro za radnu statistiku SAD objavio je da sve više Amerikanaca poslove obavlja od kuće i da svaki četvrti bar deo radnog dana provede u domu, ne u kancelariji. Analitičari navode da bi to mogao biti uvod u „tihu smrt rada od devet do pet“. Za one koji rade u kancelariji, dan i dalje traje oko osam sati, ali je za one koji posao obavljaju od kuće, radni dan daleko kraći – 3,1 sat.

Nije se desilo da je mnogo njih na samrti poželelo da je više vremena provelo na poslu, već suprotno – da se više posvetilo dragim ljudima, hobijima, putovanjima, dokolici. Kako je to lepa pomisao! Naravno, ne mogu sve profesije da budu dovoljno fleksibilne i da radno vreme bude prilagođeno raspoloženju pojedinca. Ali samo zamislite da, ako ste noćna ptica celog života, imate dozvolu od šefa da sve obavljate od kasnog popodneva ili večeri. Volite malo duže da spavate? Nikakav problem, dođete oko 11, a kad sve uradite što se tog dana od vas očekuje, makar to bilo i sat i po vremena, slobodni ste. Da ljubite, da čitate, šetate, smejete se sa prijateljima, igrate „čoveče, ne ljuti se“ s klincima toliko da ni ne pogledate Drugi dnevnik. I vredni ste, i srećni ste. Ako može da se predloži dualno obrazovanje, ja sam za i da se odredi i makar dualni model radnog vremena – prilagođen karakteru pojedinca, a da izvlači iz njega maksimum potencijala, a ne samo još jednu trećinu života.

Dobro jutro!
88(Foto: www.themanalyst.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s