Ustanak (2. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

U toku je groznica upisa. Mladi srednjoškolci i studenti prolazili su, prolaze i tek će prolaziti kroz pravi pakao. Različite provere znanja, polaganja ispita, što završnih što prijemnih, jesu veliki stres i ruše stabilnu sliku psihičkog stranja naših budućih profesora, advokata, inženjera, novinara. Državni fakulteti potrudili su se da od testova naprave eksperimente na temu kako što više zgranuti mladog čoveka postavljajući mu pitanje iz opšte kulture na koje ne može da pruži odgovor sem ako mama i tata nisu platili poseban kablovski kanal na kome se emituje čuvena serija koja je u vezi sa ispitnim pitanjem. Matematika je tek posebno širok teren na kome se može vešto driblati  kroz sveže napunjene vijuge znanjem stečenim na raznim privatnim časovima, ali i radionicama za pripremu koje i nisu jeftine. Pre neki dan prošao sam kraj zgrade ETF-a, baš dok su budući studenti izlazili sa prijemnog. Trebalo je da vidite ta zgrčena lica, strah, nespokoj, užas. Čuo sam i jedan telefonski razgovor u kome mladić, verovatno roditeljima, saopštava: „Ja sam uradio, pa sad šta bude. Otkud znam da li je tačno? Videćemo“. U trenutku mi je bilo žao ovog mladog čoveka koji je verovatno sve svoje nade u tom trenutku unapred pustio niz liticu propuštenih šansi za upis jer je sigurno da test nije mogao u potpunosti da reši. To su uostalom i pokazali rezultati objavljeni kasnije. Dok se za državni budžet deca bore kao lavovi da uđu, a sastavljači testova kao nemilosrdni kiklopi da im što više otežaju ulaz, dotle na privatnim fakultetima vlada sasvim druga slika. Opušteno i bez problema onaj ko ima novca može svom detetu da obezbedi upis na željeni smer. Tu se krije i ono čuveno, „lako je njima, imaju para da plate“. Ili, „zna se kako se tamo studira“. Možemo samo da pričamo, na kraju svi koji su uporni dobiju diplomu. Posle s njom mogu da odu do službe za zapošljavanje, Uveriće se da tamo u jurišu na slobodna radna mesta više ne važi nijedan zakon ni eliminacioni ispit, već uglavnom savet da se sami snađu i pokušaju da nekako saznaju da li i gde ima neko slobodno radno mesto. I da im to, ako se desi, odmah jave da bi ih skinuli sa evidencije. Da ne bude da se baš niko preko službe zaposlio nije. A u stvari svi znamo kako to u Srbiji ide. Preko službe, ali ne nacionalne i ne za zapošljavanje. Neke druge službe su u pitanju. Dobro jutro!

88

(Foto: www.puskice.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s