Ustanak (3. jul – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Petak je sam početak vikenda, tokom kojeg se mnogi nadaju da će izaći u neki ludi provod, i, možda, naći osobu sa kojom će moći da provedu ostatak života. Pritisak da se nađe odgovarajući partner raste kako prolaze godine, a najuporniji da vam u tome pomognu su svakako roditelji. Ipak, čini se da je danas postalo normalno da zađete u neke godine, a još ste sami. I dok većina žena lupa glavu zašto i kako, neki su našli odgovor. U jednom tekstu, na jednom od brojnih portala namenjenih ženama, nude odgovor koji će možda mnoge obeshrabriti – drage dame, što ste inteligentnije i obrazovanije, to su manje šanse da ćete naći muškarca svog života. Obrnuto ne važi. Evo o čemu se radi.

Žena koja ima fakultet i gradi karijeru je ona koja zna šta i kako hoće, jaka je, i, samim tim, neće biti podređena svom dragom muškarcu, ma kako on bio jak i imućan i obrazovan. Takav traži damu koja nema ambicija, osim da njega stavi na prvo mesto.  Šta preostaje ovim obrazovanim ženama, prema ovom tekstu? Pa, da nađu neambicioznog muškarca, i budu sa njim. Takvim muškarcima to neće smetati. Zvuči logično, ali je upravo jakim ženama teško da budu sa nekim ko nije takav.

Šta bismo dobili promenom ovih saznanja na Srbiju? Pa, recimo, ženskog ste pola, pametni ste i, naravno, hoćete da se obrazujete. Dok vi provodite godine nad knjigom, neke druge mlade dame se sređuju, izlaze i biraju. U tom periodu izbor je širok. I eto, srećan brak, za neke do razvoda, a za neke i duže, i kuknjava čim se pređe trideseta da je život težak, i da je svima lakše nego njima. A ove druge, koje su izvolele studirati? One posle studija traže posao, koga uglavnom nema, i traže muškarca. Ali, sada je izbor daleko manji, a i oni preostali malo beže od tih „školovanih“ što mnogo nešto traže – te pažnju, te razumevanje, te razgovor, te dogovor. I previše.

Postoji i jedna grupa žena koja je možda našla kompromis – upišu fakultet, odustanu još na prvoj godini bez ijednog položenog ispita, pokazujući muškarcu na kakvu su žrtvu spremne za njega, koji ih odmah potom ženi. Ali, i tu ima začkoljica. Takve nikada ne opraštaju uspeh onim ženama koje su završile fakultet, i uvek se pitaju da li su pogrešile. Ili možda ja grešim u razmišljanjima. Čuj, žensko, a misli!

Dobro jutro!

44

(Foto: thoughtcatalog.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s