Uranak (4. jul – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – stare novine

„Ne, nemam stare novine“, kažem ja, i izvinjavajući dodajem. „Znate, ja ih ne kupujem godinama“.

Tako se završava razgovor između mene i žene koja mi je, pre par dana, zvnoila na vrata i ljubazno zamolila da joj dam stare novine. Starije žene. Koja je tako pronašla način da dopuni penziju. Zapravo, nadam se da bar ima penziju.

Sve to me vraća u detinjstvo. Kada smo mi, deca, skupljali stare novine. Bila je to organizovana akcija pionira i omladinaca moje zgrade, pa onda školska akcija kojom se obezbeđivao novac za ekskurziju i slične stvari.

Sećam se kada se stari papir donosio i dobijale karte za košarkaške utakmice. Partizan je imao jedne godine tu akciju sa Papir servisom. Pa onda kada su se na pijacama otvorila mesta za prikupljanje stare hartije.

Elem, bi mi žao što nisam mogao da pomognem starijoj ženi, kada je već vredna i kada pokušava da uradi nešto korisno – za sebe i se nas i oslobodi nas „sekundarne sirovine“.

Takođe, bi mi žao i novina. Nekada je čovek imao šta i da pročita u njima, pa ih je vredelo kupiti. Sada… Odavno… Meni je dovoljno da ih „prelistam“ na internetu. I tako, nema starih novina. Ali, ako mi je za utehu, bajatih vesti – koliko hoćeš.

44(Foto: paulboylan.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s