Ustanak (7. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Grčka je i dalje u centru pažnje svetske javnosti. Nama su, kažu ekonomisti, sada dugovi uvećani zbog grčkog referenduma za oko sto miliona evra. I dalje mislim da je to malo u odnosu na njihovih trista milijardi duga koji ne mogu da otplate ni za pedeset godina. Mi svoje vraćamo već četrdeset, ostalo je još malo pa gotovo, valjda ćemo sve isplatiti. Šalim se, ko zna koliko smo dužni i kada ćemo se rešiti svih otplata kreditorima. To još uvek niko ne zna, ili zna, samo nema srca da nam to saopšti. U svetu nam spremaju šibu kojom će nas kazniti za događaje iz prošlosti. Problem je što ne mogu da se dogovore da li će i u kojoj šumi da uberu dovoljno debelu i jaku žilu da nas opauče po turu. Nama sukobljavanje sa svetom definitivno ne treba, ali takođe, moramo im jasno staviti do znanja šta smo spremni da uradimo, a šta ni u kom slučaju. Ipak smo sačuvali dovoljno nacionog ponosa da hrabro istupimo i kažemo: NE! Malo je potrebno da nas ponovo zapljusne inat, po kojem smo čuveni. Kad se mi zainatimo, umemo da napravimo mnogo veću štetu sebi nego drugima, a i ovi čuveni tvorci novog svetskog poretka neće se brzo snaći sa glavoboljom koju bi im mi izazvali. Dok se oni usaglase, eto novog bureta baruta na rovitom Balkanu. Ne pretim, samo strepim. Mi, takvi kakvi smo, nikada nismo ljude držali u zoološkim vrtovima i pokazivali ih deci kao divljake, nasuprot onima koji su to radili a sada nama prete rezolucijama. Ima nade, stasavaju neke drčnije i hrabrije generacije kojima je cilj da zahvaljujući znanju i umeću promene svet, onaj koji nasleđuju od nas. To potvrđuje borba za slobodna mesta na fakultetima širom zemlje. Podignuti su kriterijumi za upis u odnosu na one iz prethodnih godina jer je navala veća, a i kvalitet znanja koji nose mladi predstavlja šire polje za konkurentnu borbu koja će nekima doneti željeno mesto na nekom od traženih fakulteta. Mladi se, dakle, bore za sebe, za bolje sutra, a mi malo manje mladi? Pošto smo svoje bitke okončali, preostaje nam da samo podržimo te nove snage da steknu dovoljno znanja kojim će se postaviti u prve borbene redove i tako sačuvati ono što smo mi poodavno ispustili iz ruku. Dobro jutro! 

88(Foto: www.thedrum.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s