Ustanak (10. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Izgleda da će, prema najavama gradskih čelnika, uskoro biti rešen problem naplate javnog prevoza u Beogradu. Završen je i predstavljen novi tarifni sistem koji će doneti pojeftinjenja cena mesečnih karata, ali i veći broj kontrolora u vozilima GSP-a. Ne znam šta će biti i kakvi će biti komentari ovakvih rešenja ali znam da se mnogo promenila naša svest u proteklih nekoliko godina kada je u pitanju plaćanje usluga koje koristimo. Podsećanja radi, trend neplaćanja nije od juče. Devedesetih su nas političari vatreno huškali na predizbornim mitinzima da ne plaćamo struju, pa kad su došli na vlast uredno su nam sve naplatili. Kasnije su nam objašnjavali da ne treba da plaćamo TV pretplatu. Odmah smo ih poslušali i tako skoro do bankrota doveli javni servis, pa se sada ta greška opet, odlukom političara plaća iz državnog budžeta. BusPlus je takođe bio u fokusu opozicionih političara, bilo je nagoveštaja da će biti ukinut pa smo se opustili. Onda su zbog smanjene naplate, sredstva iz gradske subvencije prevozniku gubitašu nenormalno narasle da je postalo pitanje da li ćemo uopšte imati prevoz u glavnom gradu. Svuda u Srbiji se plaća karta, samo je u Beogradu to nemoguća misija. Statistika kaže da se u Beogradu više zarađuje nego u Nišu, ali tamo probajte da ne platite kartu. Neće vam dozvoliti ni da probate. Letećete iz vozila brzinom svetlosti bez prava na žalbu. Novi Sad neću ni da pominjem. Tamo je građanska kultura plaćanje karte. Nove cene, novi tarifni sistem, komunalni policajci, kondukteri, kontrolori, ukidanje BusPlusa, teško da će bitno promeniti našu svest, jer je samo dvadeset sedam odsto ljudi koje vidite u autobusu GSP-a, platilo mesečnu kartu. Procenat onih koji su platili kartu za pojedinačnu vožnju, raste isključivo i samo ulaskom kontrole, ali pritom rapidno raste i broj onih koji u takvoj situaciji napuštaju vozilo na prvoj sledećoj stanici. To su oni koji kažu da im ne pada im pamet da se „otkucaju“ čak i da karta košta deset dinara. Posledica greške političara koji su hteli da se na brzinu dopadnu biračima jeste to da sada ne možemo da održimo GSP u voznom stanju bez intervencija iz gradskog budžeta, a sve je mogli drugačije. Nismo usamljeni u ovakvim iskustvima. Pogledajte Grčku. Tamo su populizmom pokušali da reše probleme dugova, poreza, kamata, a na kraju će, pokazaće vreme, ipak kreditori doći na svoje. Nigde nema besplatnog ručka, a ispod drveta političara, dokazano, nema hlada. Sve se na kraju, kad tad mora da plati. Za početak, u Beogradu karta za prevoz. Dobro jutro.

44(Foto: www.srbijadanas.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s