Uranak (12. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Istorija nam se i dalje dešava. Krenulo je sa vetom na Savetu bezbednosti u vezi sa Srebrenicom, nastavilo se podrškom nemačke kancelarke koja je došla u Beograd, a juče nemilim događajem u Potočarima. Duboko solidaran sa porodicama ubijenih u zločinu pre dvadeset godina, bio sam ponosan na odluku svog premijera da se lično pokloni senama žrtava. Sve je nagoveštavalo da će se ispružena ruka mira i izgradnje nove i srećnije budućnosti i prihvatiti. Srebreničke majke, iako u duši beskrajno ojađene gubitkom najdražih, udelile su simboličan cvet kao znak oprosta, i pozdravile Aleksandra Vučića kao i svakog drugog ko bi došao na pomen bez i jedne reči mržnje ili prekora. Čule su se pritom mudre poruke Hatidže Mehmedović koje su prizivale mir, toleranciju i saradnju, ali… Takve reči nisu čuli oni koji su umesto na mesto tuge došli na neko novo bojište na kojem će junački krenuti kamenicama na čoveka koji je hrabro u ime svoje nacije došao s porukama koje nikakve veze nemaju ni sa ratom ni sa kamenovanjem. Bio je upozoren na vreme, zašto je išao, kako je uopšte smeo da ode, pitanja su koja su juče kolala srpskom javnošću, a opet svi su jednoglasno osudili ovaj mučki napad i u domaćoj ali i svetskoj javnosti. Šta posle svega ostaje? Istraga će verovatno naći direktne počinioce ali ne i nalogodavce koji se kriju iza debelih zavesa natopljenih krvlju svih naroda bivše Jugoslavije. Oni kojima je prva zvanična Vučićeva poseta Bosni nakon što je postao premijer značila pokretanje procesa pomirenja sa Bošnjacima izmaklo se juče tlo pod nogama. Izmakli su ga vešti manipulatori masom koji najbolje funkcionišu u uslovima napetosti. Uvređen, i duboko potresen, srpski predsednik vlade ponovo je najavio aktivnosti u vezi sa normalizacijom odnosa sa Bošnjacima. To ga izdiže iznad cele ove nevesele priče, koja je u prvi plan, umesto patnji i žrtava, istakla grupu razjarenih ekstremista i njihovo divljanje na mestu gde počivaju hiljade žrtava besmislenog rata. Čekajuči dalji razvoj situacije ponovo gubimo vreme, verovatno godine koje će istorija preskočiti kao vakum koji je nastao zbog nesmotrenosti organizatora da svom uglednom gostu omoguće bezbedan boravak. Mi ćemo i dalje svoje goste dočekivati pogačom i solju, a uporni premijer će ubuduće ipak, kad odlazi van zemlje, morati da sluša upozorenja službi za bezbednost. Treba nam živ premijer. Lako ćemo za hrabrost. Tako mora na Balkanu, a niko ne zna koliko još dugo.

1(Foto: www.sandzacke.rs )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s