Uranak (18. jul – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Čitaj kako je „rendgenisano“!

Priča mi moja doktorka da joj je kolega poslao prijatelja koji je polomio nogu pre četiri meseca ali se i dalje žali na bolove. Ona ga pregleda, vidi da je i dobro, ali i da ima tu nešto što je sumnjivo – otok kod kolena. Sami bolovi umeju da potraju i šest meseci po prelomu. Zatraži ona njemu rendgenski snimak, on kaže: „Imam sa poslednje kontrole“.

Doktorka gleda, vidi da prelom lepo zarasta. Ali, ona u šoku. Zašto? Zato što postoje još dva preloma! Sva ga začuđena pita: „Pa zar vama nisu rekli da imate još dva preloma?“. Sada je red na čoveka da se šokira.

Ja sav zbunjen konstatujem: „Zar ni doktor ni rendgenski tehničar nisu primetili prelom, pa još na kontroli?“. Doktorka odgovara: „Ne nužno obojica, ako se ne napiše da se zahteva tumačenje snimka, a snimak se radi za ortopeda, onda mnogi podrazumevaju da oni sami umeju da tumače snimak“. Sada sam ja ostao šokiran.

Doduše, setih se. Kada su meni radili magnetnu rezonancu vrata, ja sam upravo istoj doktorki doneo snimak bez ijednog objašnjenja. Na sreću, žena je pismena pa razume i „rendgenski“ i „magnetnorezonanski“.

Naravnoučenije: Ako je na nekom snimku prava linija negde prekinuta, to znači da linija nije celovita! Takođe, moguće je imati više linija sa „prekidom“, a ne samo jednu, čak i ako je reč o rendgenskom snimku!

Broken Leg X-Ray

(Foto: professionalplanner.com.au )

 

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s