Uranak (19. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Bila je to zemlja na brdovitom Balkanu, gde su u miru i slozi živeli narodi i narodnosti. Imali su jednog Velikog sina koji je mislio na sve. Brinuo je da svaki građanin ima posao, redovnu platu, regres, zdravstveno osiguranje, besplatno školovanje, odmor na moru, u banji ili na planini, sopstveni automobil, vikendicu, kuću ili stan. Međutim, jedini uslov bio je da bude ili komunista ili samoupravljač. Za one koji nisu bili po meri samoupravne socijalističke zajednice, znalo se – il’ zatvor, ili izolacija, ili emigracija. Sve pobrojano Veliki sin je obezbeđivao veštim manevrom između tada narogušenih blokova velikih sila Istoka i Zapada. Krediti su stizali a njima se plaćala svetla posleratna budućnost. Svi narodi su bili srećni sve dok Veliki sin nije zauvek otišao u večna lovišta, a dugovi stigli na naplatu. E, tada su polako bratski narodi postali nebratski, a republike su postale samostalne države. Više se nisu zvali Jugoslavija već Zapadni Balkan. Ne znam ko je to smislio ali stvarno je bio kreativan kao zaboravljena drljača u „Kosidbi na Rajcu“. Iz tog Zapadnog Balkana iselilo se do sada na stotine hiljada školovanih, talentovanih, vrednih, uspešnih i uglednih građana. Umetnici su uglavnom bili na pola puta. Radili bi malo napolju, da zarade pare, a slavu su održavali u svojim i zemljama u okruženju. Teško je biti slavan i bogat u svojoj zemlji. Može samo jedno od toga. To su na svojoj koži osetili neki.

Konkretno, jedan glumački par koji je izrodio petoro dece, zbog teškog života najavljuje selidbu u Kanadu. Iako u Beogradu imaju slavu, pare nemaju jer su im“švajcarci“ došli glave. A samo su hteli krov nad glavom. Glumac i pevač, koji je poručivao da se Ines ne da godinama, iz prelepe Rijeke najavljuje odlazak na zapad, verovatno London, a možda i dalje, Los Anđeles. Onaj što nam je poručivao pesmama da put putuje, zaista odlazi, ali u Novi Zeland iz rodnog Splita. Pokušao je da se bavi muzikom, filmom, televizijom, izdavaštvom, produkcijom, i ništa. Svuda šupalj nos do očiju. Neki, kao jedan baletski umetnik, za koga saznadosmo tek juče, našao je svoju sreću u Zagrebu. Sa autoputa iz kilometarske kolone progunđao je što mora da čeka, a to su zabeležile kamere HRT-a, a prenele sve društvene mreže. Reče da je iz Beograda i da to što ima u Lučkoj, nema nigde. Ima, rođače, ima. Nisi ti skoro putovao ka Nišu. Dakle, pomeranje u geografskom ne znači i pomeranje u mentalnom smislu. Po tome smo i dalje isti, uprkos granicama. Dobro jutro.

88(Foto: www.randomhousekids.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s