Ustanak (22. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Omamljeni vrućinom tumaramo tražeći kakav takav spas. Ako je spas hladovina koju pravi raskošno drveće, u Srbiji je ima dovoljno. Doduše, u glavnom gradu se hladovina može naći ispod senki zgrada, drvoreda, ali su nedovoljni. Pluća Beograda više ne dišu dovoljno za sve koji u njemu žive. Previše nas je na tako malo prostora. Za to vreme, ostatak Srbije zvrji poluprazan. Željni kaldrme, sve što je vredelo – šume, polja, livade i njive – ostavili smo korovu koji se širi ili rasprodali u bescenje.Zauzvrat, ostali su nam golubarnici glavnog grada u kojima se budimo nervozni, razdražljivi i nezadovoljni. Ona priča da je svako ko se probudi u Beogradu dovoljno uspeo u životu, više ne pije vodu. To znaju I naša pametna i nadarena deca koja nam sa raznih svetskih takmičenja stalno stižu okićena zlatom, srebrom, bronzom ili pohvalama. A pri tom treba da znate da te olimpijade znanja uglavnom okupljaju na stotine najboljih predstavnika država iz celog sveta. Treba se u toj konkurenciji dokazati isključivo i samo znanjem. Ne pomaže tu ni uticajni tata, ni mama, ni stranka ni kum, ni profesor. Niko. Samo olovka, papir i znanje sticano u neopremljenim učionicama, uz vrhunske pedagoge i eksperte skromnih primanja. Rekoh, znaju deca iz cele Srbije da se više ni u Beogradu ne živi dobro od znanja. Zato su njihovi pogledi uprti prema svetskim metropolama iz kojih im mašu bogati kapitalisti znajući da će im naša deca svojim znanjem još više uvećati kapital. Na aerodromu u Beogradu njih sa takmičenja, na žalost, dočekuju samo  roditelji, profesori ili direktori škola. Poneka opština organizuje prijem, skroman naravno, i to je sve. A onoliki balkon u centru Beograda zvrji prazan. Šteta što ga ta pametna deca ne ukrase svojom pojavom i medaljama isto kao i sportisti. Samo toliko, ništa više. Samo malo treba da se toga neko seti i organizuje performans zahvalnosti za ono što čine da ugled ove zemlje povrate promovišući Srbiju kao zemlju iz koje dolaze šampioni znanja. Zamalo da zaboravim, po ovakvoj vrućini, takvi kakvi smo – nikakvi – teško da bismo otišli da ih pozdravimo. Smor nam je, a i nisu oni nešto poznati. Obični matematičari, fizičari, hemičari, elektroničari… ma, kažem, baš neki nebitni likovi.  Dobro jutro! 

44

(Foto: phys.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s