Ustanak (24. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Hrast kod Savinca je posečen. Posle dugotrajnih protesta, upozorenja da se to nikako ne čini zarad nekog autoputa, proklinjanja i zapomaganja, učinjeno je „čudo za tri dana“. Crkva je potvrdila da je narodnom voljom ovo drvo priznala za zapis, vekovima unazad, ali je i blagoslovila njegovo likvidiranje. Niko od meštana, predstavnika raznih asocijacija za zaštitu prirode, ili vernika, više nije imao argument u rukama da će onoga ko stablo iseče stići veliko prokletstvo i zla kob. Na fotografijama posečenog hrasta, vidi se da ga je zub vremena debelo zakačio, i to tamo gde se ne vidi odmah, iznutra. Verovatno je da bi se hrast za najviše deset godina sam od sebe urušio od starosti i bolesti. Sam čin seče hrasta trajao je sat i po vremena, obavljen je rano ujutro, „kad vampiri caruju“ i graditeljima je obezbedio nesmetan nastavak daljih radova na putu za Jadran. Drvlje i kamenje sručeno je na ministarku građevinarstva koja je označena kao najveći krivac za sve, ali pitam se da li će se nje sećati oni koji u budućnosti krenu autoputem, i da li će je iko tada pominjati. Najavljeno je da će na deonici, negde pet kilometara niže od mesta gde je bilo sveto drvo, biti spomen park gde će biti mesto za predah a na kome će verovatno najčešće zadržavati oni koji tada neće imati pojma kakvo je poprište sukoba raznih struja tu podiglo Srbiju na noge. Ne znam koliko ovakvih zapisa ima u Srbiji, ali je ovaj na pogrešnom mestu, ali „u pravom trenutku uklonjen zarad razvoja i prosperiteta“. To su ocene kreatora naše budućnosti, jer mi smo previše mali da bi znali kako se ta budućnost planira i koliko je važno da se na putu do nje ne nalaze kojekakve drvene prepreke stare više od šesto godina, pritom još i trule iznutra. Jednu krivinu u Šumadiji od davnina narod zove „prase“. Razlog, jedno prasence položilo je svoj mladi život na oltar opstanka njive jednog seljaka koji je hteo da je sačuva u celosti. Izgleda da za ovu srpsku veštinu snalaženja pred kreatorima prospiretati oni što protestvovaše nisu znali. Dobro jutro.

88(Foto: www.rtv.rs, Ana Rebić)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s