Ustanak (27. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Još nedelju dana trošićemo struju po staroj ceni. Prema najavama, već od prvog avgusta EPS će nam novom cenom kilovata verovatno otopiti frižidere i zamrzivače i isključiti klime, kad već letnja žega to nije uspela. Za mesec dana, već početkom septembra, u prosveti će početi sa otpuštanjima. Viškova radne snage se već oslobađaju, kako čujem, u mnogim javnim preduzećima i u pitanju su za sada čuveni „ugovorci“ sa stažom ne dužim od tri meseca u kontinuitetu ali od bar deset godina, minimum. Kasnije na red dolaze i oni u stalnom radnom odnosu. Tokom jeseni pljuštaće otkazi i u privatnom sektoru, onom što „dramatično puni budžet“, verovatno, ako se u međuvremenu ne nađe način kako da se dočepa zelene grane do koje kao do Soluna ima bar tri somuna. Banke im velikodušno nude grejs periode, kredite, refinansiranje, ali retko koji likvidan privatnik poteže za ovakvom vrstom sidra. Najavljuje se i zakonsko uređivanje Srbije za sva poglavlja koja pred nas postavlja Evropa. Meni je zanimljivo posebno ono u vezi sa obrazovanjem i plaćanjem studentske školarine po procentu koji je u srazmeri sa prosekom ocena ostvarenih tokom godine. To je dobro ako pogledamo statistiku uspešnosti naših akademaca tokom studiranja. Pravosuđe se pod pritiskom Evrope sprema na praktično primenjivanje reformi koje na papiru ne znače mnogo ako građani od toga odmah ne osete neku pravdu, mislim vajdu. Zdravstvo će nam prema procenama pretrpeti veliku štetu jer smo dozvolili da nam medicinski radnici, školovani srpskim parama, sada svoje znanje prodaju širom sveta. Nama nisu trebali. Ovo vrelo leto nosi zebnju u svako zabrinuto uposleno srce, koje se na pomen reformi i progresa, štrecne od straha da će ostati bez radnog mesta i kakve-takve zarade. Ako se sve što slušamo svakodnevno podvodi pod „još samo malo, godinu, dve ili tri i osetićete da bolje živite“, ja iskreno ne mogu više. Samom sebi ličim na žabu koju polagano zagrevaju dok se potpuno ne raskuva u ključaloj vodi. Ne znam šta vi mislite? Na koga ličite kad pogledate sebe u ogledalu? Ja sebi ličim na žabu koja ima telo pavijana sa sve rogovima na glavi. Što bi prost narod rekao – namagarčeno. Dobro jutro! 

44(Foto: beautyinimperfections.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s