Ustanak (28. jul – crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

UMERENA CRTICA

Sigurno je jedna od najtežih stvari u životu pronaći meru stvarima. Ne preterivati ni u čemu, odrediti stvari u životu tako da ih ne bude ni premalo ni previše, znati svoje mesto, ne biti preterano skroman niti upadljiv, ne presoliti, ni izneti bljutavo jelo. Ljudi mogu biti nametljivi na različite načine i ponekad se zaista treba nositi sa nečijim samohvalama i preterivanjima tamo gde im nije mesto, a o nedostatku samokontrole da ne govorimo.

Budući da radim posao koji često podrazumeva prenošenje vesti, redovno posećujem sajt institucije koju ću ovom prilikom nazvati Državni vodenovisokoznanstveni institut.
Pre nekog vremena na sajtu ove institucije pojavila se slika direktora, prilično upadljiva, moglo bi se reći prevelika. Ispostavilo se da slika ostaje tu, pri vrhu stranice, ne samo na homege-u već na svakom delu sajta koji posetite. Slika je toliko upadljiva da dekoncentriše.

Nedavno, zbog veoma visokih temperatura, mi koji pripremamo vesti, posećivali smo internet prezentaciju Vodenovisokoznanstvenog instituta češće nego obično. Tokom crvenog meteo-alarma koji je bio na snazi, pojavila se nova upadljiva objava na sajtu i to u odeljku posvećenom upozorenjima. Vest je prva koju uočite kada otvorite sajt, slova su crvena, podebljana, podvučena. Ali to nije bila novost u vezi sa alarmom, vrućinama i toplotnim indeksima. To je bila objava da su predstavnici Instituta „predvođeni direktorom“ bili na određenom simpozijumu. Da, verovali ili ne, tokom ekstremnih vremenskih uslova neko je smatrao da je objaviti novost o putovanjima zaposlenih jednako važno kao i upozoriti narod od vanredne situacije.

Ne samo oni koji zbog posla ovde nalaze neophodne informacije već i svi ostali koje zanima prognoza naročito u najtoplijem, najhladnijem ili najkišnijem periodu godine, odlučiće se za promenu izvora informacija. Malo je reći da se gubi poverenje u instituciju koja obaveštava javnost o meteo-podacima a tokom vanrednih uslova daje prednost novostima u vezi sa direktorovim putovanjima ili ličnim dostignućima.

Da se vratim na početak, pitanje je kako ceniti sebe a ne preterivati u samohvali, da nam se drugi ne čude.

Dobro jutro!

10(Foto: hajdpark.mk, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s