Ustanak (29. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Da li ste skoro nekome pozajmili novac? Ja jesam, i sad se kajem. Verovatno pretpostavljate šta mi se dogodilo. Naseo sam na čuvenu priču o tome kako je kriza velika, niko u kući ništa ne radi, deca nemaju za mleko, a baka je već deset dana bez leka od kojeg joj život zavisi i još pokoješta. Priznajem, kriv sam. Naseo sam na glumačku bravuru jedne od mojih bivših ljubavi. Dobio sam fantastičnu predstavu u tri čina. Prvi čin je bio kad je zazvonio telefon i posle ko zna koliko godina Bivša predložila da odemo što pre negde gde je mirno da se uz kafu lepo ispričamo. Dugo se nismo videli. Pristao sam, naivno verujući da me se mnogo uželela. Otišli smo, naručio sam i platio ja, i nije bila samo kafa, već i sokić, pa kolači, pa i sladoled pride, i usput, bilo je u centru grada gde kelneri uši zavrću. Onda je usledio drugi čin. Tužna priča koja počinje sa „zamisli kako bi tebi bilo“  da tvoje dete nema za mleko, majka za lek, a muž po ceo dan ništa ne radi samo dangubi, pri tom pije, a ume i da udari kad je nervozan. Dok ja osećam da mi se burno rasplamsava osećaj griže savesti za to vreme oči moje bivše cakle, samo što joj nije suza krenula. Treći čin je molba da joj pozajmim sto evra do prvog. Odmah odlučim da ću da dignem iz dečjeg šteka. Kažem da nemam kod sebe i da ću joj doneti sutra, a ona spremno odgovara da možemo odmah da pođemo do mene, slučajno je u grad krenula automobilom. Tu mi bude nešto malo sumnjivo, ali opet kažem sebi da sam postao paranoik i ipak krenemo mojoj kući. Žena je srećom bila na poslu. Auto prve klase, džip takoreći, klima hladi, muzika se čuje, motor uopšte, ma samo nam je falila jedna dlaka da se setimo starih dana. Dođemo kod mene, dam pare, žena ode i ništa. Od tada, a prošla su tri prva u mesecu, nje nema pa nema. Probam da je nađem, pozovem neke zajedničke prijatelje i prvo što čujem je pitanje: Nisi joj valjda dao pare? Onda sledi i ono, dobro je, mene je ‘oladila za petsto evra. Jedan se kune da mu je u više navrata navatala skoro hiljadarku. Sve vreme, beži, sklanja se, traži uvek nove žrtve i svi se čude zašto to radi i kako joj uspeva. Žena je rukovodilac sektora u dobrostojećem preduzeću, njena majka drži firmiranu garderobu u jednom tržnom centru, deca su u engleskoj školici, muž privatnik, svi voze, ma pucaju od standarda, zdravi su hvala bogu, redovno letuju i zimuju, ali opet Ona ide i vara što znane što neznane ljude, najčešće one koji su još nisu raskinuli sa zajedničkom prošlošću. Šta je to, kakav je ona to čovek, ima li stida, da li joj je žao svih nas koje je prevarila? Plaši li se da će jednom neko sresti i na licu mesta naplatiti dug ali ne u evrima? Ja neću, jer je prema meni bila dobra. Shvatila je žena odmah šta su za mene velike pare, pa je ipak uzela samo sto evra, a realno mogla je da traži i više. Sigurno bih joj dao. Pozdrav od naivčine koji je jutros pokrvario radio. Ne bih voleo da ovo čuje moja žena. Dobro jutro! 

Crossed Fingers

(Foto: www.naturala.hr ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s