Ustanak (30. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Pre neki dan digla se velika galama oko jedne fudbalske utakmice. „Slučaj Vračar“ je preuzela policija saslušavanjem fudbalera Romantičara. Zvezdaši tek dolaze na svoj red. Kladioničari su uvereni da tu nisu čista posla. Rezultat utakmice je čudan, u najmanju ruku – diskutabilan. To nije jedini, već samo jedan od poslednjih u nizu slučajeva gde se u javnosti, opravdano ili ne, rađa sumnja u nameštaljke. Onda se desilo da je zaškripalo u vezi sa LOTO izvlačenjem. Podigla se velika galama oko slučaja da je prvo kompjuter ispisao broj na tv ekranu, a onda bubanj slučajno izbacio baš taj broj nekoliko trenutaka kasnije. Sve se unapred zna, negodovali su LOTO igrači, oglasio se i premijer, zapretio odgovornima putovanjem na krompirska polja zatvorenog tipa… – i sad čekamo rasplet. Svi koji su u vezi sa akcijama gde se plaća sreća koja nije obećana, već je samo u najavi, imaju računa da zarade. Oni koji se klade ili prognoziraju, uvek imaju pravo da sumnjaju.  Ali, to je rizik. A ko reskira taj i dobija. Samo što u ovom slučaju to „mož’ da bidne, a ne mora da znači“. Nije nam prvi put da se ovako nešto desi. Setimo se samo BINGO bubnja naročito popularnog devedesetih, pa onda onih čuvenih licitacija gde se za par stotina dinara mogao da kupi stan ili automobil. Čak su bile režirane tv emisije sa uručivanjem ključeva „dobitnicima“ uz obilne ručkove i pijanke. Kasnije je glavni organizator uhapšen, strpali su ga u zatvor, dobitnici su morali da vrate nepošteno dobijene stanove i kola i cela priča je po običaju zaboravljena. Zaboravljene su i licitacije. Više ih niko ne organizuje. A za sve su krivi kompjuteri. Sve beleže i pamte na diskovima koje je moguće prebrisati, ali ne i potpuno. Da njih nema, onda bi se lakše i bezbrižnije moglo mnogo toga da zabašuri. Ovako, ostaje da ljudski faktor ponekad brljotinom nadmaši mašine i otkrije i ono što ne bi trebalo. Znamo da postoje čitave industrije zabave širom sveta, ali takođe i to, da se u tom istom svetu objavi ko je dobitnik premije; da se u Srbiji zna ko je u Londonu dobio milione funti – imenom i prezimenom. Kod nas teorija zavere kaže da se do sada niko nije pojavio pred kamerama i ispričao kako će potrošiti novac od premije. Dobro, imaju ljudi pravo na privatnost i nemaju obavezu da se pravdaju bilo kome, ipak je ovo Balkan. Ali, sve to daje vetar u leđa i širi krila onima koji znajući za to, vešto manipulišu ili prave štetu zbog koje se broj igrača sve više osipa. Znam samo da štetu od manje uplata imaju humanitarne organizacije koje država na ovaj način finansira. Opet sve pukne na najslabijima. Kao i uvek u  Srbiji.  Dobro jutro! 

44(Foto: www.romanialibera.ro, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s