Ustanak (31. jul – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

CRTICA u znak zahvalnosti Branislavu Nušiću

Juče mi se dogodila neobična scena, pa moram da je podelim sa vama. Čekam autobs na jednom od stajališta u gradu i primetim, u nekom trenutku, čoveka – sedi, poguren, uzdiše. Pitam ga da li je dobro, a on odmahne glavom, uzdahne i počne da priča.

Radio je godinama u nekoj firmi u jedoj dalekoj zemlji, čini mi se da se firma zove Rudarsko dubinska zajednica, ili RDZ. Kaže, lepa i dobra firma. Nekada je bila i veoma cenjena, pa je bila čast raditi tamo. Tu firmu je donirao jedan bogataš i plate su bile dobre. Da li zbog dobrih plata, ili zbog ugleda, no, malo po malo, počeli su da zapošljavaju razne ljude, koji skoro da nisu ni radili. Bili su to nečiji kumovi, rođaci, pa čak i ljubavnice. Dođu oni na posao, popiju kafu, pročitaju novine, pa odu kući. Zapošljavali su i dobre radnike, među kojima je i on bio, tek da bi posao bio obavljen i da bi, koliko toliko, održali ugled firme. E, a onda je došla kriza, ova svetska ekonomska. Bogati donator je i sam zapao u finansijske probleme. Plate su smanjene, a firma se i zadužila da bi ih isplaćivala. Onda je, jednog dana, donator rešio da preseče situaciju, kada je shvatio da na platnom spisku ima tri puta više zaposlenih od potrebnog broja, i doveo novog šefa da otpusti višak radnika. E, sad, problem je bio koga otpustiti. Izbor je pao, između ostalih, na njega, svi su se složili da je to najbolje. Njemu su, za uzvrat, ponudili da nastavi da radi, davaće mu oni novac onoliko koliko je bila njegova plata, ali se on više neće potpisivati ispod svog rada, već će to raditi oni. Ja ga pitam šta je dalje bilo, da li je prihvatio ponudu. On vrti glavom, a u tom naiđe njegov autobus, i on ode.

I dalje ne zam šta je odlučio, ali sam negde zahvalna što se sve to dešava u nekog dalekoj zemlji, u nekoj neznanoj firmi, a ne ovde kod nas.

Dobro jutro!

44(Foto: www.goodtherapy.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s