Uranak (2. avgust – crtica)

 piše: Dejan Grujić

Svetog Iliju Gromovnika danas će mnoge srpske porodice proslaviti, neko kao gost, a neko kao domaćin. Zbog velikog sveca, bilo je juče tokom priprema slave mnogo razloga da se uključe veliki potrošači struje. Valjalo je ispeći kolač, pečenje, sarme, kolače, a rerna samo srče nove skupe kilovate. Valjalo je ohladiti mnogo pića, a tu su frižideri i zamrzivači neminovno pomoćno sredstvo koje takođe srče li srče struju. Pojedinačno nije strašno uključiti jedan frižider, ali u srpskim uslovima gde se za slavu okuplja minimum pedeset ljudi, to nije dovoljno. Da bi se gosti osećali komforno i da im ne bi kapao znoj sa čela u vruću supu i pečenje, tu je pomoćno antivrućinsko sredstvo – klima. Klime su, ako to neko ne zna, letnja varijanta termo peći. Vuku struju taman toliko da se onaj točak na strujomeru vrti kao čigra. Kad se klima isključi, u trenutku kad postigne željenu temperaturu, točkić se i dalje vrti. To fizičari zovu inercija, potrošači pljačka, a EPS „mašala, mašala“. Sve u svemu, od juče je za više procenata skuplje biti vernik. Ako ćemo po srpski,  a hoćemo – dok se svi lepo ne najedu i napiju, zapevaju i zaigraju , to i nije slava. Slavu treba da predstavlja: sveća, kolač, žito, upaljeno kandilo i mir i tihe molitve uz nešto malo hrane. Sumnjam da se iko seća da je ikada bio na takvoj slavi jer šta da se radi kad smo Srbi, pa sve moramo da uvećavamo da bude što naglašenije i uočljivije. Slični smo Nemcima, pa nije ni čudo što kažu da su oni nekada davno bili Srbi u jednoj teoriji zavere. A ako se neko seća onog grafita kojem smo se smejali pre neki dan o tome da će nam EPS otopiti zamrzivače i isključiti klime, taj grafit od danas više nije šala već sudbina koju ćemo ćutke podnositi. A otpuštanja se nastavljaju. Ako Srbi i ne prežive, Srbija mora. Bar dok se ne vrate Nemci, kao u lošem starom vicu.  Dobro jutro.

11

(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s