Ustanak (3. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ne mogu da verujem da su turisti toliko drski da su odlučili da putuju tokom avgusta Srbijom. Krenuli ljudi, i svi hoće baš autoputem da stignu do letovališta. Neverovatno je da oni u vreme kad se uveliko radi na rekonstrukciji kolovoza, zakrčavaju puteve svojim automobilima i kamionima, autobusima ili kamp-prikolicama. Lepo se zna da se na more ne ide u avgustu. Naročito ne kroz Srbiju. U Srbiji je avgust rezervisan samo za rekonstrukciju puteva. Ne želim ni da pominjem one komformiste koji su navikli da koriste vinjete a ne da se, kako to priliči, lepo zaustave na rampi, plate putarinu, popričaju malo sa operaterom i nastave dalje. Neću da budem džangrizavo zakeralo pa da ističem koliko im u stvari činimo zastojima od po nekoliko sati. Mogu lepo da upoznaju prirodne lepote Srbije, čak i da se međusobno upoznaju dok se luftiraju kraj automobila u koloni. Čemu to brzopleto jurišanje, kad se sve može natenane, polako i bez velike žurbe. Vremenski uslovi su odlični, sunce peče, nigde nema hlada, dakle moguće je i bojicu nabaciti bez čvrljenja na nekoj plaži među neznancima. To je i šansa da se uštedi na čekanju bakarne bojice. Moguće je da, dok čekaju prolaz, odigraju koju partiju šaha, a deca žmurke ili šuge. Ionako je brzina autobomila minimalna, tek kilometar-dva na sat, sve je bezbedno, ispod je vreo asfalt, pa se deca u eri tableta i mobilnih telefona ispražnjenih baterija mogu sasvim fino zabaviti. Ionako je avgust mesec, kad svi rade, kad niko nema vremena za socijalne aktivnosti, idealan za dečju rekreaciju bez vode, a i hrana im ne treba. Ionako nema apetita kad je preko četrdeset stepeni na otvorenom putu. Moguća su sklapanja kumstava, sklapanje brakova, veridbe, a ako nekome i pozli od toliko komfornog putovanja kroz Srbiju, tu je radio i dragoceni saveti Nade Macure. Ko ne razume srpski, ima vremena da ga u koloni i nauči. Može se i sindikat organizovati za one koji bi da budu društveno angažovan. Sve im smeta. A zamislite kako je našim ministrima koji krenu tim istim putem da obiđu radove? Kako će oni da se probiju svojim limuzinama i provere da li radnici rade ili zabušavaju. Zbog ovih bahatih turista moraće da angažuju helikoptere, a zna se koliko to košta. A Srbija štedi. Iduće godine biće sve drugačije. Putevi će biti željni automobila ali plašim se automobila nigde biti neće. Ići će do juga prečicom, preko Rumunije i Bugarske. Turisti su veoma osetljiva sorta ljudi. Dobro jutro!

55

(Foto: www.rts.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s