Ustanak (11. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Imamo istorije koliko god hoćeš, a geografija nam nije jača strana. Bavimo se istorijom, za geografiju je prekasno. Šalu na stranu, stvar je ozbiljna. U jednom udžbeniku istorije, za učenike šestog razreda, već godinama piše u jednoj lekciji kako su Srbi osvajački narod. Po autorima, oni su, dakle Srbi osvajači, dolaskom na Balkan oteli starosedeocima Albancima Kosovo i tu se sam po sebi nameće zaključak da tu leži seme sukoba koji još uvek traju. Dok se mi pitamo zašto su Albanci tako surovi prema nama, odgovor na to pitanje čuči u glavi skoro svakog srpskog šestaka. Za sve su krivi naši preci osvajači. Ovo je nateralo odgovorne da se oglase i objasne da je reč o najprodavanijem udžbeniku, da se konkurencija potrudila da napravi aferu da umanji tiraž, kao i to da su sada neka nova vremena gde se drugačije formuliše ono što smo nekada učili iz starih udžbenika. Reagovala je i Crkva koja se na svaki pomen Kosmeta veoma emotivno oglasi u javnosti iako su čak i neki monasi, navodno, u Dečanima zatražili od tamošnjih vlasti lična dokumenta takozvane „države Kosovo“ a niko nije na to ni reč izustio. Sve će biti ispravljeno, poručili su u ime autora predstavnici izdavača, a ja se pitam, što da ispravljate ako je sve u redu. Pa i Ministarstvo prosvete je dalo zeleno svetlo da objavite udžbenik, što se sada perete, niste samo vi odgovorni. Ne, ne, ne… mi ne gledamo šta piše, mi samo potpisujemo i odobravamo, brane se prosvetni oci. Pa kako je to moguće? Mogli bi tako da potpišete sami sebi i smrtnu kaznu a da sa time niste upoznati? Moguće je, kažu. Ne mešamo se u rad stručnjaka koji pišu knjige. Uostalom naša deca od 2008. godine uče ovu nebulozu, odgovaraju na časovima, dobiju ocenu i – zaborave šta su lupetali i za to dobijali čak i petice. Zaborav, stara srpska boljka, najbolji je lek za sve gluposti koje sami sebi zakuvamo. I još nešto za kraj, ovaj udženik nije pisala niti objavila, a ni odobrila za upotrebu, nijedna nevladina organizacija. Da ne bude posle… nismo znali. Dobro jutro! 

11(Foto: www.goglasi.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s