Ustanak (12. avgust – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Kako se određuje granica mladosti? Gde prestaješ da budeš mlad, i počinješ da budeš „stariji“, „u godinama“? Možda onda kada shvatiš da nisi prvi izbor za ustupanje sedišta penzionerima ili trudnicama u prevozu, ili kada prvi put izvadiš ličnu kartu i shvatiš – nema nazad, brajko. To je to, za nešto moraš da budeš odgovoran!
Natovareni pričama veterana života, koji kao ordenje nose svaki pobeđeni izazov (što i treba), svaka generacija biološki mladih pita se šta će da uradi u trci za ta iskustvena odlikovanja. „Da li ću ja to moći, šta ako ne uspem, pa svi pričaju kako su ovo neka druga vremena…?“, pitaju se. Mladi i lepi. Mladi i perspektivni. Mladi i jedri. Mladi i problemi. Mladi i „nikad gore nego sad“. A to „sad“ je oduvek bilo. Možda će za 40, 50 godina i oni o ovome pričati kao o zlatnom dobu, svojim klincima ili unucima. Da li su se Đordano Bruno, Njutn, Mocart, Tesla, Džingis Kan, bavili tim pitanjima, šta čeka njihovu mladost, kada se bude zahuktala? Nije nikad gore, nego sad, ako ćemo realno, od početka čovečanstva. Postoje problemi koji su drugačiji, ali svi ih vidimo. Svest, radoznalost, rad na sebi, i na kraju, izbor – to je ono što mislim da čini okosnicu osećaja da li smo mladi ili nam ostaje da na mestu suvozača čekamo gde će nas put odvesti.
Na minut se koncentrišite, i setite se šta vam prvo padne na pamet kada je reč o mladosti. Neka uspomena, noćno kupanje, muvanje devojaka, momaka, trčanje a da se ne zadišeš, razmišljanje o budućnosti, i opet, izbor. Ovo poslednje, ostaje i dalje, i kada mislite da je „prošao voz“. Nije. Dok god dišeš i razlikuješ levo od desnog, ovo od onog, prija mi i ne prija, znak je da možeš nekako da ideš dalje. Da ima još šta da se ponudi, stvori, promeni. Međunarodni dan mladosti, koji se obeležava danas, važi za sve one koji se i dalje pitaju, šta dalje da radim. Tu energiju čuvajte, i sve bore i borice će biti dokaz da ste razmišljali, smejali se, patili, brinuli, sunčali se ’73. na moru sa društvom, da imate šta da ispričate i da biološka starost i duhovna mladost zaista jesu dve odvojene stvari. I ovaj dan je mlad, hoćemo i njemu da pričamo o „zlatnim danima“, ili da mu damo izbor? Za početak, uz lepe reči:

Dobro jutro!
88

(Foto: pixabay.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s