Ustanak (13. avgust – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Poreska crtica

Ovo je taj, nezgodni, većini omraženi deo meseca. Deo meseca kome se ni jedna, iole samostalna, punoletna osoba ne raduje. Ne mislim to zato što je avgust i vrućina, sparina i suša. Ovo je onaj nezgodni deo SVAKOG meseca u godini. To je period između 10. i 15. kada frtalj beličastih koverti uredno viri iz sandučića. Onaj period kada nas se neko uvek seti, bez izuzetka i dana kašnjenja. To je onaj, jedini segment funkcionisanja naše zemlje u kome nema zabušavanja. To su računi koji stižu redovno, bez izuzetka, tačno u dan. Svaki put sve lepše i elegantnije upakovani sa doteranim kovertama i „fensi“ flajerima. Prosto su slatki, lepo dizajnirani, nekada i crveni. Utrkuju se koji će pre da stigne, a često na neočekivan i nenajavljen način imaju veći iznos od prošlomesečnog. I tako, dok stojim u redu i čekam da platim skupu struju, prilično skup telefon, preskup infostan, i neku ratu poreza na nekretninu u kojoj živim, setim se teksta iz jednih britanskih novina. Prikazali su popunjenu poresku prijavu jednog Engleza. Na pitanje: koliko osoba izdržavate, pomenuti građanin je odgovorio:

* 4,4 miliona nezaposlenih
* 2,1 milion ilegalnih migranata
* 900.000 kriminalaca raspoređenih u 85 zatvora
* 650 kretena u Parlamentu i
* celu Evropsku komisiju

Osoblje administracije mu je vratilo prijavu izjavljujući da je njegov odgovor neprihvatljiv. Osoba ih je onda upitala: ZAŠTO, ZAR SAM NEKOG ZABORAVIO?“.

Verujem da ovako razmišlja dobar deo nas kada sredinom meseca plaća račune. Naročito kada plaća porez.

Dobro jutro!

10skup(Foto: www.gradsubotica.co.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s