Ustanak (14. avgust – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Da li znate šta je hiperlup? Kako stvari stoje, to će uskoro postati uobičajena reč u našim rečnicima. A radi se o zamisli jednog milijardera Elona Maska da izgradi sistem za prevoz koji bi omogućio da od, recimo, San Franciska do Los Anđelesa stignete za pola sata.

Zamislite kapsulu punu ljudi koja se kreće kroz čeličnu cev. Unutar te cevi bi pritisak bio veoma nizak, slčno kao u avionu na velikoj nadmorskoj visini. Ta kapsula ne bi nailazila na preveliki otpor pa bi se kretala veoma brzo, uz mali utrošak energije. Napajala bi se samo sunčevom energijom”, objašnjava Dirk Alborn, direktor kompanije Hiperlup transportejšn tehnolodžist.

Probna cev će biti napravljena već sledeće godine.

Znam da će sad neko reći, ma šta nas briga za to, kod nas vozovi idu prosečnom brzinom od 40 kilometara na sat. Jeste, ali recimo da sve to zaživi za koju godinu. Pa, sigurno je da naša železnica neće biti rekonstruisana do tada. A to znači da možda i ne treba da je rekonstruišemo, ili, daleko bilo, ubrzavamo. Treba da je ostavimo kao atrakciju za sve one koji bi da dožive nostalgično putovanje. To bi bila prava turistička atrakcija. Oživljavanje zaboravljenih ruta iz prošlosti. Recimo, sećam se da je nekada voz išao od Beograda do Loznice, tako što se presedalo u Rumi. Zamislite kako bi nekom strancu, koji putuje brzinom od 300 km/h vozom, bilo zabavno da krene takvom rutom. I da mu apsolutno nije jasno zašto preseda, i putuje toliko dugo. Ali je sigurno da će uživati u krajoliku. I laganom ritmu škoplocanja točkova po šinama. A sve pod sloganom: ”Neka svet juri, mi ćemo lagano”. Jer i ne moramo nigde da žurimo. Neće nam pobeći ta svetla budućnost. Valjda.

11(Foto: Screenshoot video www.youtube.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s