Uranak (15. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Oduvek je na listi srpskih prijatelja visoko na listi, pored ruskog, bio i grčki narod. Tokom sankcija devedesetih, pomagali su nam uprkos zabranama i uspevali da po humanitarnim konvojima pošalju neophodne lekove, hranu i odeću, a neretko su i posredovali tokom mučnih balkanskih pregovora. Poseban znak uvažavanja srpskog osetljivog kosovskog pitanja bila je odluka grčkih vlasti da ne prizna samozvanu državu Kosovo. Odupirali su se pritiscima iz Evropske unije, koja je, izuzimajući Slovačku, Kipar, Rumuniju i Španiju, priznala srpsku pokrajinu. Mi smo bili zadovoljni sve do trenutka kada je Grčka, pritisnuta dugovima, počela polako da gubi entuzijazam u vezi sa našom bolnom ranom. Kad nisu mogli silom, onda će milom, mislili su kreditori koji su pokleklu zemlju, prema napisima iz štampe, uslovili da prizna Kosovo, dobije preko potrebne milijarde i izbegne bankrot i ispadanje iz evro zone. Grci će posle sedam godina obijanja, morati da priznaju Kosovo. Tako piše njihova štampa polako pripremajući javno mnjenje za odluku koja je, iako nepopularna, neminovna. Da li to znači da su nam sada Grci manje prijatelji? Narod ne misli kao političari, uostalom to potvrđuju rezultati referenduma koji je nedavno održan. Grci su, znamo to, uzaludno odlučili da ubuduće neće da plaćaju kajišarske kamate na kredite koje su podizali u njihovo ime neodgovorni političari. Ali, ko još pita narod? Grčka će u narednih godinu dana, verovatno priznati Kosovo, a srpska diplomatija će imati težak zadatak da to pokuša da spreči. Uprkos prijateljstvu, Grci će morati da gledaju svoje interese, ili da od nas zatraže da im damo preko potreban novac za isplatu kreditnih linija. Znamo, Srbija nema pare ni za sebe, a kamoli za Grke. Da je tako, to jest da imamo pare, teško da bi nam svako malo sa zapada pretili novim uslovljavanjima iako ni stara još nismo progutali. Najskuplja srpska reč sada je pod senkom političkog priznanja od strane naših tradicionalnih prijatelja. Hteli mi da priznamo to ili ne, logično je da se slamkom zvanom Kosovo, Grčka bar delimično izvlači iz gliba dugova ali pritom ipak upada u još veće dužničko ropstvo. Mi ćemo se po običaju buniti, negodovati, pominjati nož u leđima, ali ćemo na kraju sve to prihvati kao realnost i nastaviti dalje u izgradnji nekih novih odnosa. Možda da, a možda i ne. Pare će zavrteti neku novu burgiju, samo treba sačekati da vidimo kako će ona izgledati i za Grke i za Srbe. Dobro jutro!

10

(Foto: www.telesurtv.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s