Ustanak (19. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Gubitak posla je, kažu, po intenzitetu stresa koji doživimo u toj situaciji, jednak gubitku bliske osobe. Dobro dođu dragoceni saveti o tome kako da se ljudi osnaže i sa malo više vedrine posmatraju situaciju koja ih je snašla. Jedan od njih je – skrenite pažnju poslodavcu. Dobro, ali kako? U oglasima se traže uglavnom osobe sa bar pet godina iskustva u struci, sa minimum završenim masterom, i ne starije od 25 godina, pri tom privlačne spoljašnosti, elokventne i spremne na razna iskušenja na budućem radnom mestu. Jednostavno, zar ne? Tako nije mislio jedan veseljak koji je preko oglasa tražio sekretaricu za svoju firmu „tašna – mašna“, koja nema adresu, već poštanski fah, a umesto fiksnog ili mobilnog telefona koristi skajp pod nikom „samoozbiljneponude“. On je potražio stručno i iskusno lice ženskog pola, prijatne spoljašnosti za rad na administrativnim poslovima prodaje na terenu, sa položenim stručnim ispitom i posedovanjem sertifikata, starosti od 23 do 26 godina,  bez obaveza i dece, i da do sada nije bila u braku. Takođe, zbog mogućeg kontakta sa sredstvima javnog informisanja u cilju promocije posla, neophodan je i sertifikat o poznavanju ptica i to za oba pola. Mora da se zna da je ženka petla kokoška a ne peta, takođe da se Oro ne zove ptica već pesma Jelene Tomašević i tome slično. Poželjna je i diploma nekog, ali isključivo privatnog univerziteta. Rad je obezbeđen u odličnim klimatizovanim stambenim jedinicama raspoređenim po celom gradu, nameštenim bračnim krevetima sa satenskom posteljinom i dušecima punjenim memorijskom penom. Sve to uz adekvatnu nadoknadu po učinku. Što više zadovoljnih klijenata to veći procenat od zarade. Neophodno je poznavanje stranih jezika, mada ne mora, takođe i što je moguće veća podrška silikona u grudima, ustima, i pozadini ako baš mora. U stvari sve može, ali posle probnog rada od minimum dva sata, jer poslodavac ne može duže da proba sposobnosti kandidatkinje. Mislim, padne mu koncentracija posle dva sata i onda je muka da je ponovo dostigne. Svestan da će mu potražnja za radnom snagom propasti zbog strogih uslova, unapred je spreman da ipak sačeka da se završi jedan od tv formata u kojem se nalazi već potvrđena galerija kvalitetnih i stručno dokazanih radnica. Samo što ne zna kad se to nešto završava, jer produkcija stalno odlaže puštanje na slobodu učesnica. Iako one u pomoć zovu i mame, da ih čupaju iz tog TV hotela,  to ne pomaže mnogo. Honorari su toliko primamljivi da i dalje ostaju i opstaju zbog gledalaca koji glasaju da ih gledaju i dalje. Ovom veseljku ne preostaje ništa drugo nego da poveća procenat od zarade na terenu. Do tada, trajaće potraga za novim licima, mislim radnicama, biranje i testiranje. Problem je što će one koje na kraju izabere brže-bolje potrčati u neki novi rijaliti da uvećaju svoju kvalifikaciju, a samim tim i cenu na tržištu rada. Ma, samo neka skače stopa zaposlenosti. Dobro jutro!

1

(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s