Ustanak (21. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Makedonija uvela vanredno stanje na graničnim prelazima. Razlog – veliki broj migranata koji iz Grčke pristižu u talasima nervozni zbog neizvesnog nastavka putovanja u nepoznato. Za to vreme se i naša javnost poprilično uznemirila. Objavljuju se apeli koji pozivaju na solidarnost, ali i tekstovi u kojima se nacija upozorava da nam preti opšta propast zato što smo dozvolili da nas migranti „okupiraju“. Pre neko jutro, u samom centru Beograda, zatekao sam tužan prizor. Ispred jedne muzičke škole na klupama su spavala deca i dve žene, jedna trudnica s bebom u zagrljaju, a na trotoaru pokriveni nebom i sa kartonom ispod sebe tri mlađa muškarca. Setio sam se naših, srpskih, trauma devedesetih i zaključio da iako nije bilo lako, ipak smo mi imali svoju Srbiju kao utočište. A šta oni i koga imaju? Nekoliko stotina evra u džepu i nadu da će se dočepati Nemačke, Francuske, Skandinavije… Dok Mađari podižu žicu smatrajući da će se tako odbraniti od velike seobe naroda, naš premijer u direktnom susretu sa migrantima obeća da se mi nećemo baviti ogradama već pokušati da im pružimo makar zaklon od kiše, koji zalogaj i gutljaj prijateljstva i humanosti vredan. Ko zna koliko bi pobesneo u trenutku dok je to obećavao da je znao da su dvojica šićardžija, predstavljajući se kao policija Srbije, uz pretnju pištoljem, samo nekoliko sati pre njegovog susreta sa migrantima u parku kod autobuske, opljačkala građane iz Sirije otevši im sve što su imali od novca. Bruka i sramota. Da li je moguće da neko ko bi trebalo da štiti, u stvari napada, bezobzirno i kukavički, pri tom zloupotrebljavajući Srbiju koja pripada i nama koji tako nešto nikada ne bismo uradili. Šta da preduzmemo u ovom slučaju mi, civilizovani, koji smo toliko iznad tih ljudi koji dolaze iz civilizacija koje su to bile dok mi nismo jeli zlatnim viljuškama i klali se srebrnim noževima? Najbolje samo da se za početak postidimo od, srećom usamljenih slučajeva, podizanja svesti nacije koja, iako ophrvana raznim problemima, ipak ima snage da pruži onoliko koliko ima svakom nevoljniku ma odakle dolazio. Ovo je jedna prilika kojom ćemo i Evropi poslati poruku da možda nismo spremni za otvaranja čuvenih poglavlja ali jesmo za jedno od najvažnijih na svetu – poglavlje humanosti. Seoba naroda se ne dešava često. Mnogo li je, Srbijo? Dobro jutro!

10(Foto: www.subotica.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s