Ustanak (26. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Svakoga dana mladi roditelji se muče sa decom u vezi sa dnevnim jelovnikom. Naravno da pomfrit uvek može, može i neko pečeno meso pride uz salatu, ali znate već da to nije moguće baš svaki dan ponavljati. Nije ni čudo što su deca gojazna jer povlađujemo njihovim željama srećni da će bar nešto strpati u usta. Ne pomaže činjenica da se svakog dana mora unositi izbalansirana hrana bogata vitaminima, vlaknima, proteinima, mastima i čime još sve ne. Deca vrše teror nad majkama koje očevi sputavaju da izvrše svoj naum i na trpezu serviraju, osim brze i štetne hrane, ponekad grašak, boraniju, zelje, šargarepu, supu, rinflajš ili kupus salatu. Sve to najviše zbog nestrpljenja da slušaju svađe sa podmlatkom. U jednom lepom šumadijskom gradu pre nekoliko godina jedna doktorka je pripremala specijalizaciju. Njen rad je bio zasnovan na istraživanju koje je sama morala da sprovede u selima i gradu o tome kakva je krvna slika dece uzrasta do deset godina. Krenula ona tako, časte je seljaci kajmakom, projom, sirom, pršutom, a ona deci vadi krv i uočava da nešto nije u redu. Deca iz sela imaju i pored zdrave hrane lošu krvnu sliku, čak i kad se uporede sa vršnjacima sa asfalta. Zašto je tako, kad već jedu sve domaće i zdravo – pitala se doktorka. Upoređujući analize krvi, došla je do rezultata da jedna romska porodica koja živi na obodu grada ima dečicu koja kipte od zdravlja. Neverovatan podatak ako se uzme u obzir da žive u siromaštvu, mislila je doktorka. Uputi se ona u kuću te porodice, zatekne ispred straćare majku i sedmoro dece koja se bosonoga veselo jure po prašini okruženi psima i mačkama. Majka je lepo primi, skuva kafu, a uz kafu krene priča. Vidim da vaša deca zaista uživaju ovde, imaju odličnu krvnu sliku, pa dobro, kako to postižete? Čime ih hranite? Kako izgleda vaš jelovnik za sedam dana? Hoću sve da mi kažete, doručak, užina, ručak, užina, večera. Romkinja je pogleda onako ispitivački, doktorki se činilo da je gleda šokirano, ali ona je spremno odgovorila: „Vidi doktorka, ja napravim mnogo pekmeza i marmelade. Uzmem tako šest ‘leba, metnem teglu na astal u dvorištu i – ko je uz’o – uz’o! Eto ti jelovnika. Doktorka je bila u čudu, ali je sve uredno zapisala. I dalje joj ništa nije jasno, a verujem ni vama. Zar posle svih zimovanja, letovanja, treninga, plivanja, tenisa, fudbala, košarke, naša deca i dalje imajuj probleme sa anemijom, krivim kičmama, lošim vidom, trapavim hodom, gojaznošću. Izgleda da je recept jednostavan. Mislim, iako nisam lekar, da je odgovor u jednoj reči – sloboda. Slobodno jedi kad ti se jede, jedi šta ima, trči, raduj se sitnicama, i imaj konkurenciju oko sebe. Zalud saveti o zdravoj hrani, zdravlje ulazi ne samo na usta, već i preko duše. A ona uvek mora da bude puna – ljubavi. Dobro jutro!

1

(Foto: thepurplefig.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s