Ustanak (27. avgust – crtica)

piše: Vanja Savić

 

 

Još nekoliko dana ostalo je do početka nove školske godine. U „moje vreme“ sve je bilo drugačije. Radovali smo se početku škole, ponovnom susretu sa drugovima iz klupe, mirisu novih knjiga i torbe, koja je po nekom nepisanom pravilu bila ista za sve: dečaci su imali „Mirka i Slavka“, devojčice „Pčelicu Maju“. Tokom raspusta je bilo obavezno da pročitamo barem dve knjige iz kompleta lektira za razred u koji polazimo i da se prisetimo gradiva koje smo učili u prethodnom. Sa svakim novim polaskom bila je i poruka roditelja da je bitno da učimo i da ono što sad naučimo postaje temelj života: poštuj učiteljicu, starijeg, a pomozi drugu koji nije tako vešt u učenju kao ti. Bilo je tu još poruka kojih se i danas sećam i primenjujem ih. Ali, ono što sam čula pre nedelju dana ostavilo me je u dubokom razmišljanju i moram priznati bez teksta. Nekoliko klinaca se okupilo ispred zgrade i u dosadi počelo razgovor na temu škole i učenja. Svi su se složili oko jednog: ako nemaš para, džabe ti znanje! Krenuli su argumenti, sve bolji od boljeg, nabrajajući ljude koji nemaju školu a imaju para i kako se vrlo lako i jednostavno dolazi do tako željenog papira. Na sve to dečak koji je bio najglasniji objašnjava kako je njemu mama, prvi put posle svih ovih godina, rekla da ne mora da čita, da raspust provede igrajući se i da ga više neće grditi niti tražiti od njega da bude odlikaš i dobar đak. Jer očigledno je da bolje prolaze oni nepismeni. Počeo je da nabraja imena drugara i drugarica i šta im roditelji rade i da je bitnije čije si dete nego koliko si tačnih zadataka uradio! Stavila sam se u ulogu svog sina sa kojim često vodim „rat“ po pitanju učenja i ostalih učenika. Najviše me zaboli rečenica: „Sve sam uradio tačno i dobio četiri jer ružno pišem!“, a taj i ta su dobili pet bez obzira što im nije sve tačno. „A, znaš, mama, oni su…“. Tu ga prekidam: „Nećeš život provesti sa njima već sa svojom glavom, a tvoja pamet ili glupost će ti pomoći ili odmoći u životu.“ „Baš ti i nije neki argumet.“, odgovara mi sin i vrti glavom. I koju poruku da mu dam u utorak kada krene u peti razred sa novim nastavnicima, novim gradivom i činjenicom da on već zna ko će učiti a ko se provlačiti do kraja godine? Dobro jutro.

3(Foto: saboteur365.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s