Ustanak (31. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Sutra će prvaci u školu. Natovareni rančevima, knjigama, sveskama, olovkama i gumicama, bojicama i flomasterima, verovatno će prvog dana biti malko razočarani što će ih samo prozvati, razdeliti po odeljenjima i održati im priredbu dobrodošlice. A kako je to nekada bilo, konkretno u mom slučaju? Prvog septembra mene nisu prozvali. Nije me bilo na spisku upisanih učenika. Učiteljica koja mi se najviše dopala, jer je imala divnu šarenu haljinu koja je padala do poda, prelepo lice i najdivniji glas, samo me je uhvatila za ruku, povela sa sobom, i smestila da sednem kraj nje. Gledao sam sve učenike i bio ponosan što sedim kao da sam ja učitelj. Mala četa plavih, riđih i crnokosih, pomalo nestašnih, mališana činila mi se potpuno stranom i odmah sam bio ubeđen da sam iznad njih, čim mene učiteljica drži kraj sebe. Nije bilo nikakve priredbe, odmah smo imali prvi čas, srpskohrvatski jezik. Učiteljica je objasnila da smo eksperimentalno odeljenje, da smo odabrani od strane pedagoga kao potpuno spremni za školu, a da to znači da svi već znamo da računamo i pišemo. Pitala je i mene da li znam da pišem i računam, ja sam rekao da znam. A nisam znao. Onda je ustala, nacrtala pernicu, orman i sto i rekla da sami u sveske upišemo nazive predmeta koje vidimo na tabli. Ja nisam znao. Nije me grdila, samo je rekla da ću verovatno ići u neko drugo odeljenje. Bio sam šokiran. Kako, pa zar sada kad je sve krenulo bolje nego što sam očekivao? Otišao sam kući, rekao majci da mi odmah pokaže kako se piše i računa i da ako ne budem u Duškinom odeljenju neću ni da idem u školu. Ona je to ozbiljno shvatila, sutradan otišla da razreši nesporazum oko mog „nepostojanja“ i zamolila da me zadrže u odeljenju gde sam već bio i tako je krenula moja ambicija. Brzo sam savladao pisanje, račun malo teže, ali učiteljica to nije zamerala, bio sam na takmičenjima iz lepog čitanja i pisanja radova, osvajao nagrade i tako, sve do dana današnjeg, pamtim taj prvi dan koji je odredio moj budući odnos prema učenju. Ne znam kako bi u sadašnjim uslovima sve navedeno bilo izvodljivo, a takođe ni da li se među sadašnjim učiteljima nalaze i oni koji umeju da probude ambiciju kod mališana, onu koja te drži celog života. Moja učiteljica je odavno otišla u penziju, živa je koliko znam, i srećan sam što je nisu zakačile reforme. Dobro jutro!

 

(Foto: www.mojportal.ba, ilustracija)

Teacher cleaning chalkboard with duster --- Image by © Royalty-Free/Corbis

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s