Ustanak (2. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Pre neki dan u pošti veliki red. Baš se protegao skoro do ulaznih vrata. One plave trake koje nas uče redu, ustrojavaju nas da jedan po jedan prilazimo šalterima. Uzalud je to što ih ima čak pet šaltera, kad su dva od tri za isplate prazna. Onaj na kome se dnevno preda ne više od pet paketa uredno je otvoren. Službenica u ruci drži miša i nešto klikće, potpuno odsutnog pogleda. Što bi rekli mladi, smara se. Njena koleginica na uplatama radi udarnički. Broji pare, razdvaja račune, potvrde, isplaćuje, prima uplate i lepi neke nalepnice dok joj znoj curi niz udarničko čelo. Gde je pravda, pitam se dok se polako primičem šalteru. Utom se čuje glas bradatog čoveka u skupom odelu koji glasno kaže da nema ličnu kartu. Onda nema isplate, takav je protokol, kaže službenica. Dobro, a da li znate ko sam ja?! Ne znam, i ne mogu to da utvrdim bez lične karte, spremno odgovara ona. U redu, besno se okrete gospodin i ode. Posle nekoliko dana službenica je premeštana na drugo radno mesto, u neku Prćilovicu da lupa pečate i lepi pakete. Preraspodela radne snage zbog godišnjih odmora. A uostalom, ko joj je kriv kad nije gledala Dnevnik ili čitala novine. Takva ne može da radi u centru grada. Pritom, teško je prekršila radnu disciplinu jer nije prepoznala onoga od koga se i njen Direktor trese. I ovog jutra službenica sa odeljka „paketi“ spokojno klikće miša dosađujući se, dok neka druga koleginica u znoju lica svog vrši isplatu i uplatu novca brojnih građana. Ona zna ko je ko u Srbiji i kome se sme, a kome ne sme, tražiti lična karta. Propisi su propisi, moraju se poštovati. Svi klijenti su jednaki, samo ima nekih koji su jednakiji. Tako je oduvek u Srbiji. Dobro jutro! 

1

(Foto: banjalukain.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s