Ustanak (7. septembar – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Uspomene i iskustva su, može se reći, temelj onoga kako gledamo na svet. Na osnovu pravih ili takozvanih „lažnih“ sećanja, gradimo sliku o sebi, o onome šta nam se sviđa a šta ne, i biramo šta ćemo uraditi sledeće.

Kako pojedinac razmišlja o istoriji sebe i ljudi koje je sreo, tako učimo i o velikim događajima koji se nalaze u udžbenicima. Oni koji su prenosili svetsku istoriju, nisu pisali o svojim sećanjima, već o zvanično dogovorenoj verziji početka, toka, i završetka nekog sukoba. Samo o sukobima i učimo.

Jeste li pisali dnevnik kao klinci, tinejdžeri? Da li to sada radi možda i vaše dete? Tu je istorija. Tu možda nisu objektivne činjenice, ali je lično sećanje jako važno za konstruisanje priče o deliću nečijeg života. Čitajući, u poseti „roditeljskom gnezdu“, jedan takav svoj dnevnik, i smejala sam se, i doživela transfer blama od mlađe sebe, pa malo i rastužila u nekim delovima. Ali, pre svega mi je bilo drago što takvo nešto postoji! Dovede u pitanje i to kako ste zapamtili neke stvari, ljude, sebe.

Mojima sam zato predložila da uradimo nešto. Sve porodične priče, sva sećanja, anegdote, opise predaka, da sakupimo na jedno mesto. Dok još ima toliko živih svedoka, da zapišemo šta je baka zapamtila o svom tati, šta mama o tetkama, šta tata o svojoj mami. I priče bi se proširivale na sve koji budu spremni da nam daju komentar. Takvu istorijsku čitanku, mislim da bi trebalo svaka porodica da poseduje. Jer, sigurna sam da ni ne znamo kakve „mangupe“  i heroje imamo u familiji, ili, da li bi nam deda bio najbolji drug da smo mogli da budemo vršnjaci. Unapred se radujem takvom dokumentu, koji će, nadam se, biti dugo dopunjavan.

Dobro jutro!

1

(Foto: psihobrlog.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s