Ustanak (8. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ovoga jutra ponovo ukazujem – kao i prošle godine – na istu, ne baš lepu pojavu. Na mnogim radio stanicama, televizijskim programima, novinama ili internet portalima možete da se uverite da autori ne poznaju dovoljno maternji jezik. Ne pišu ni ćirilicom jer to odavno nije u modi. Koriste se engleske reči, čak se i nazivi srpskih gradova prevode. Da li je moguće da nekadašnji profesori književnosti nisu ulili vlastitu ljubav prema pismu i jeziku svojim najtalentovanijim učenicima koji su se opredelili za posao koji je u interesu javnosti. Priča se da se do posla u medijima dolazi preko veze. Ima u tome istine, samo što se u medijima ne isplati raditi, a opet, svi i dalje bezglavo hrle da dohvate mikrofon, kameru, tastaturu, hartiju… Zašto nismo pismeniji kao nacija? Školstvo nam je, osnovno i srednje – besplatno. Prema podacima kojima barataju statističari, blizu milion ljudi ne zna da piše, popuni priznanicu ili formular. To sada, posle ko zna koliko upozorenja, više ne može da bude izgovor na krizu, jer su podaci stari više od deset godina. Bolji smo od Azije i Afrike. Ako je za utehu. Nezavisno od globalizacije, dokapitalizacije, restrukturiranja, inkluzije, transparentosti ili nečeg drugog, danas i obavljač najjednostavnijih poslova treba da bude pismen. Takođe, koncept pismenosti nije više samo puko prepoznavanje slova ili brojki. Prozna, dokumentaciona, kvantitativna ili digitalna pismenost postoje da bi se napravila razlika između onih koji znaju da samo prepričaju pročitanu rečenicu, izračunaju neki jednostavni matematički izraz, popune upitnik ili znaju da se iza tačke na kraju rečenice kuca razmak na tastaturi. nasuprot onima koji su dovoljno pismeni da im je potrebna samo laka usmena umetnost u kojoj mogu da uživaju po ceo dan i noć uz „celebriti“ ličnosti srpske estrade. Sve se polagano uči tokom dugotrajnog i mukotrpnog procesa pisanja, prepričavanja, i upoznavanja sa kulturom, književnošću, istorijom i tradicijom. Još samo da se i država malo više uključi u celu priču oko unapređenja funkcionalne pismenosti, ako nikako drugačije, a ono podrškom Radio-televiziji Srbije koja, hvala bogu, ima sjajne autore koji bi za početak mogli da dobiju materijalna sredstva i iz svojih fijoka povade scenarije za neke nove emisije obrazovnog i naučnog karaktera. Danas je Međunarodni dan pismenost. Znači, olovku u ruke, knjigu u šake, znanje u glavu da duh ne ostane gladan. Dobro jutro!

1(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s