Ustanak (9. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Strašno je to što se dešava oko nas. Opet smo iznenađeni. Neverovatan je slučaj koji nas je zadesio. Nemoguće je da se to dogodilo. Šokirani istražjemo šta se desilo“. Hoćete da još nabrajam? Ovo su uobičajene fraze kojima se služimo kada se oko nas, svet koji naseljavamo, menja i to na gore od onoga što je bilo juče, a bolje nego što će biti sutra. Malo smo zbunjeni? Znamo li da prvo otkrijemo uzroke maloletničke agresije na vreme, a posledice svedemo na minimum? Tuča maloletnica u Kruševcu koja je ličila na film „Krvavi sport“ razbila je ustaljeno uverenje da su ženska deca božja milost u odnosu na dečake, koji sa petnaest godina prave razne gluposti. Naime, na snimku koji kruži mrežama, jedna od fajterki, vraća se nekoliko puta da „izgazi“ devojčicu koja bez pružanja otpora leži na nekom kruševačkom pločniku pretučena i ponižena. Oko nje skandiranje i urlanje mase. Čija su to deca, ko su njihovi roditelji? Da li iz porodica koje su možda socijalni slučajevi, koji žive u straćarama sa bolesnim babama i očevima invalidima? Ili su to deca lekara, advokata, profesora, policajaca ili nekih drugih uglednika ovog društva? Tako obično posle ovakvih situacija krene priča koja se po medijima razvlači nekoliko dana, a onda se sve zaboravi i gurne pod tepih. Sve do nekog novog šoka, sve do neke nove tuče, šišanja na silu, seksualnog iživljavanja. Ili je za sve kriva svetska zavera koju su smislili moćnici iz senke, a razvili najpre tvorci Ajfona, pa Windowsa, Fejsbuka iIi Instagrama, mobilnih telefona i interneta, a onda i svi ostali. Ma, kriv je verovatno i sam Nikola Tesla koji je smislio umrežavanje i struju. Najmanjji krivci smo mi, nemi posmatrači, pa onda roditelji, socijalni radnici, pedagozi, profesori ali i mnogi koji komforno žive od raznih škola za suzbijanje agresije među vršnjacima. Njihove rezultate, ako ih uopšte i uočimo, potire slučaj u kome nekoliko devojčica tuče jednu, pri tom uživajući dok za njih navijaju njihovi drugovi, vršnjaci. To su isti oni budući momci koji će ih ženiti, a onda u braku silovati, mlatiti i pržiti na vrelim ringlama dok sve to budu gledala njihova deca, neki budući uzbunjivači smerne javnosti. Srbijo, čija su ti deca, ko o njima brine, čiji su proizvod? Dobro jutro!

1(Foto: geektyrant.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s