Ustanak (10. septembar – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Bibliotekarska crtica

Poznajem ljude koji zamišljaju raj kao veliku biblioteku. Znam da mnoge naše radijske i druge emisije ne bi postojale ili bi bile mnogo nezanimljivije da nije knjiga iz kojih se nešto citira, sazna, prenese. Nisu sve knjige koje koristimo iz privatnih zbirki, većina je naravno, pozajmljena na mestu koje je za to predviđeno. Mislila sam da nikada neću pisati o tome koliki je značaj biblioteka jer se to, nekako, podrazumeva. Naročito se podrazumeva značaj onih u osnovnim školama gde se deca prvi put i susreću sa bibliotekom, bibliotekarom, lektirom, iznajmljivanjem knjiga, susretima s piscima i gde prvi put potpuno savladavaju čitanje. Bibliotekarstvo je, na kraju krajeva, posebna katedra na fakultetu… Dakle, bitno je i to ne bi trebalo da bude sporno.

Ipak, pojavio se neko ko pokušava da ubije male biblioteke koje imaju veliku dušu. I to baš one u osnovnim školama. Rad sa decom u školama sa manje od 60 odeljenja sveden je na tri sata rada s đacima, iliti samo jednu smenu dnevno. Deo bibliotekara će tako biti otpušten jer je procenjeno da su višak. Takođe, doneta je odluka da ti isti bibliotekari, koji će sada ostati bez posla ili bez dela radnog vremena, ne mogu da pređu u nastavu kao predavači maternjeg jezika. Ipak, drugim nastavnicima (hemičarima, fizičarima, biolozima…) ukoliko polože određeni diferencijalni ispit biće omogućeno da rade bibliotekarski posao ako on, ponekad, vanredno zatreba. To nije jedina nelogičnost. Moram da se zapitam kako je moguće da neko zaključava prostoriju koja je simbol pismenosti jedne škole a škola je, opet, simbol pismenosti jednog naroda? Da li će ovo polako dovesti do gašenja malih biblioteka koje, kolike god da su, predstavljaju kutak za čitanje, upoznavanje s beletristikom i pozajmljivanje lektire, susrete sa piscima i ostale stvari koje učenike vezuju za taj, često, najlepši prostor u školi? Koji je sledeći korak?

Dobro jutro!

10689862_614431921999883_2945536056045934924_n

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s