Uranak (12. septembar – crtica)

piše: Vanja Savić

 

Prošlog vikenda putovali smo vozom. Mož’ misliti, vozom! Neko bi pomislio, kao da smo se vozili raketom koliko sam oduševljena onim što sam videla: vrata na dugme, čisto, WC prostran sa sve toalet-papirom i tečnim sapunom, video-nadzor, teta se oglašava pred svaku stanicu da najavi mesto u koje stižemo, kondukteri nasmejani i ljubazni, voz je krenuo tačno u minut i tačno u minut stigao na odredište, na ekranu se vidi brzina kojom voz putuje, u tunelu se pali svetlo, wi-fi besplatan, svi se kulturno ponašaju. Ma, divota! Vozom se ne širi miris piletine koja se nekada stavljala u krilo čim voz krene i svi navale na jelo. Čak ni deca nisu plakala, već su se laganim ljuljanjem uspavljivala u rukama majki, koje su imale gde da sednu i gde da ostave pregršt stvari spremljenih za svoje najmilije. Na momenat sam pomislila: „Kako lepo može da bude i kod nas, i kako nećemo morati da idemo preko granice da bismo na vreme krenuli i na vreme stigli na odredište.“ Ako je nov – novcijat voz nagoveštaj na našim istrošenim prugama, možda ipak ima nade za nas. Dobro jutro.

1
(Foto: www.kamioni.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s