Ustanak (18. septembar – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Slike obračuna mađarske policije sa migrantima i izbeglicama na Horgošu i juče su bile u žiži javnosti, kao i priča o ekipi RTS-a, koju je policija tukla dok su obavljali svoj radni zadatak. U međuvremenu se oglasila i mađarska policija saopštenjem da je postupala u skladu sa zakonom. Policija navodi da je novinare više puta opominjala da ne ometaju njen rad. To je, za sada, zvanično objašnjenje njihovog postupka.

Posle ovakvog saopštenja, pitam se kako uopšte treba da izgleda rad novinara u budućnosti. Jedan od osnovnih pokretača ove profesije jeste da se nalaze na mestu događaja i da se trude da što verodostojnije prenose informacije. To je radila i naša ekipa. Bila na licu mesta, u želji da prave informacije prenese gledaocima. E, sad, izgleda da se policiji nije svidelo što su novinari baš na licu mesta i što mogu da pošalju slike kakve su i slali prethodnih dana. Te slike policiju ne prikazuju u dobrom svetlu. Ali, to što mediji prenose informacije nije problem samo u ovom slučaju. Ukrajina je zabranila ulazak za nekoliko desetina stranih novinara zbog neodređenih bezbednosnih pretnji. Nedavno su dvojica blogera u Nemačkoj optuženi za izdaju jer su objavili dokumenta koja pokazuju da vlada osniva specijalnu jedinicu za prismotru interneta. Pitanje slobode štampe se ponovo otvara i ishod cele priče je neizvestan. S druge strane, slika novinarke koja sapliće izbeglicu na granici takođe je obišla svet. Ona je dobila otkaz ali se negde stiče utisak da je samo odražavala i svoj i stav svoje vlade, koja nije baš prijateljski nastrojena prema izbeglicama.

I dok se Evropa bavi pitanjem kvota za prihvat onih koji su pobegli spašavajuši život, jedno drugo pitanje se skoro pa i ne pominje u medijima – šta je nateralo te ljude da pešače kilometrima, da spavaju na zemlji, da se pojave ovde samo sa zavežljajima u rukama. Šta je sa ratom u Siriji, u kome se broj učesnika i zaraćenih strana povećava? Ko će da otkloni uzrok, dok se svi mi bavimo posledicama?

Dobro jutro.

1

(Foto: shekinahfellowship.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s