Ustanak (30. septembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Popodnevne sate većina zaposlenih koristi da obavi osnovnu kupovinu namirnica. Posle radnog dana, a nakon izlaska iz prepunog autobusa, izmrcvaren i isceđen ulazim pravo u jedan minimarket. Dok užurbano uzimam korpu, brzinom munje se preslišavam šta mi treba. Prvo da ne zaboravim hleb, mleko i jogurt. Onda nešto na odeljku za povrće, meso i sireve jer treba obezbediti domaćici materijal za sutrašnji ručak. Dok nervozno bacam sve neophodno u korpu, primećujem bračni par u zlatnim godinama. Drže se za ruke, šetaju, smeju se, gledaju rafove, uzimaju neke artikle, zagledaju ih, i odmah vraćaju nazad veselo komentarišući kako je to skupo, a usput ga je moguće napraviti kod kuće. Ne mogu da verujem odakle im taj mir i spokoj iako im se u korpi nalazi samo veza zeleni i kesa mleka. Zavidim im, čini mi se, što su tako mirni, spokojni i vedri uprkos svemu. Nekako se desilo da su stali u red za plaćanje nekoliko mesta ispred mene. Mladić i devojka iza njih se nešto prepiru. Ne prisluškujem, ali čujem da mu ona prebacuje što se sinoć previše intimizirao sa nekom Jasnom. U tom trenutku bakica plaća račun, a dekica se hvata za grudi, posrće i pada. Šokiran sam, stojim kao ukopan. Uvek se ušeprtljam kad se desi nešto neočekivano i strašno. Za to vreme pribrano, mladić pritrčava, podiže dekicu, drži ga na nogama dok devojka usplahireno zove Hitnu pomoć. Kasirka pritrčava, odnekud se stvorila kocka šećera i hladna voda. Bakica, očiju koje se cakle, pridržava čoveka svog života i uporno ponavlja: „Diši duboko, diši duboko, diši duboko„. Dekica je prestravljen onim što ga je snašlo gleda razgoračeno i pokušava da se dočepa dragocenog daha. Pojavljuje se Hitna pomoć. Mladić i dalje čvrsto drži dedicu i pomaže tehničaru da ga odvedu do kombija. Bakica poskakujući trči za njima. Dovikuje da mu je verovatno zlo zbog kiše. Ne slušaju je, devojka trči za svojim budućim čovekom života dok pomaže bakici da svog voljenog isprati do lekara. Iza njih ostaju dve pune korpe i jedna kesa, a nama koji smo sleđeno čekali rasplet ove situacije, lekcija o ljubavi, iskrenoj i trajnoj – do kraja života. Treba li reći da je to nešto najvrednije što smo tog dana kupili u prodavnici? Besplatno, a dragoceno. Dobro jutro!

365050.TIF

Foto: katarinavelika.wordpress.com, ilustracija

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s