Ustanak (6. oktobar – Crtica)

piše: Vanja Savić

 

Ko je ovde lud a ko normalan?

Kažu psihijatri, klinički je lud onaj ko ima halucinacije i sumanute misli. Međutim, isto tako kažu i da dobar deo zdrave populacije ima halucinacije i sumanute misli. Pogotovo ovo drugo. Koliko smo samo puta bili ubeđeni da je trebalo baš mi da budemo deo nekog rešenja, da baš mi stavimo tačku na i, da bi sve bilo drugačije i mnogo bolje samo da je baš nama to palo šaka? Da nam nema ravnog… To je sumanuta ideja veličine! A ipak se, gle čuda, smatramo zdravim a ne ludim, i svrstavamo sebe na ovu stranu. Nastavljaju psihijatri: oni s one strane su uz sve još i dekompenzovani, nisu adekvatni u društvu, a ovi s ove strane su kompenzovani, adekvatni i skladni u društvu. Dalje, učestalost šizofrenije, kraljice klasične psihijatrije, je oko 1% u opštoj populaciji. To znači da je, na primer, u svakom zglobnom autobusu, u proseku, bar jedan s one strane, ili da, od kad ustanem iz kreveta i uputim se ka ovoj strani, pa dođem na posao, obavim ga i vratim se na početnu tačku, sretnem sigurno 20 ljudi od one strane… Mera je ono što je većina društva: ovo s ove strane, i to je zdravo. A s one strane je ono što odskače i podriva mere ovih sa ove strane. I još, kažu psihijatri, mi čitavog života hodamo po ivici zdravlja, kao po oštrici noža: čas se nagnemo, pa smo više na onoj strani, onda se opet nagnemo, pa smo više na ovoj strani. S druge strane, svedoci smo da nas upravo manjina predvodi, ili vuče u bolje! Osvrnimo se samo na istoriju nauke, umetnosti, i eto dokaza da su na jednoj strani i u velikoj manjini oni koji nas vode na onu stranu, gde je bolje, i to korakom od sedam milja, a sa ove strane, i to baš ove koja je psihijatrima mera, većina koja tapka u mestu. Sad se ja, imajući na umu s jedne strane nauku, umetnost i manjinu, a sa druge strane većinu čije se mere uzimaju i podrivaju, psihijatre, kao i one koje redovno srećem, pitam: ko je ovde na kojoj strani? S koje strane je onaj koji nas vodi? Na koju stranu nas vodi, na ovu ili na onu? I, koja je u stvari koja strana? Da li je ovo sad ova strana, ili je ona strana?

S koje si ti strane?

Dobro jutro.

1

(Foto: ink361.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s