Ustanak (9. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Jug Srbije postaje riznica čudnih vesti. Iako liči da je stigla iz Amerike ova vest to ipak nije. Stigla je „od Niš“ što bi se reklo. Tamo je jedan posetilac Muzeja “Logor na Crvenom krstu” dobio kaznu, ali ne od sudije već od Uprave i to da narednih pet godina ne sme da uđe u prostorije sa izloženim eksponatima. Sve se dogodilo bez prisustva svedoka. Dični ljubitelj predmeta starih više od pola veka, uzeo ih je u jednu ruku, zatim u drugu mobilni telefon i krenuo da pravi takozvane „selfije“. Okačio ih je na Fejsbuk, neko je to od njegovih prijatelja video, dojavio pomoćniku direktora muzeja koji je odmah izrekao kaznu. Sumnjam da je taj poslenik kulture imao pravo da izriče toliko oštru kaznu, ali svejedno. Ako ga i nije imao, uzeo ga je sam. Mislim, pravo. Pretpostavljam da je unapred znao da su kod nas sudovi ionako zatrpani predmetima starijim od eksponata u niškom muzeju. Ko bi još čekao da oni nešto presude? Zanimljivo je da je stari špijun Fejsbuk i ovoga puta nemilosrdno pružio neoborive dokaze za jedan ovakav „zločin prema kulturi“, a u isto vreme i nama dao do znanja da ga sve veći broj ljudi koristi. Mislim, Fejsbuk. Koriste ga dakle i kustosi jer da nije tako kako bi identifikovali i „zločin“ i „prestupnika“. Niški muzej dakle imao je sve informacije važne za istražni postupak i bez problema je doneo odluku da zabrani ulazak bahatom posetiocu koji svojim igranjem umalo nije oštetio eksponate stare više od pola veka. A kakvu kaznu će da dobiju oni što umesto da budu kustosi u muzeju, radiše kao istražitelji  i sudije prikupljajući dokaze na Fejsbuku? Verovatno će se izvući uz uslovnu kaznu zbog nedostatka dokaza. Ja bih, na primer, njima izrekao kaznu da rade svoj posao, i ništa više. Bezuslovno!
Dobro jutro.

1

(Foto: www.juznevesti.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s