Uranak (11. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

U Srbiji, zemlji čuda, više nema iznenađenja. To što nam se plastificirane starlete u rijalitijama utrkuju u izjavi ljubavi pravosnažno osuđenim kriminalcima, čašćavaju jedna drugu tarifama za rad na tržištu rada sa klijentelom, tučama, zajedničkim bahanalijama svake vrste, ukazuje nam da živimo po nekim novim, ali nenormalnim pravilima. Zemlja u kojoj su pravosuđe od stručnih i pristojno plaćenih sudija oteli kustosi, a opljačkane stripove u biblioteke vraćaju pokajnici koji obećavaju „nikad više“, jedno od čuda je da je građanka dobila spor protiv poštanskog sandučeta. Kako je ocenio sud u Novom Sadu, građanka je udarivši glavom u sanduče za pisma, pretpela primarni strah visokog intenziteta od sedam stepeni (šta god to značilo) koji je trajao minut, a potom i dvosatni sekundarni strah u bolnici. Nakon toga je danima bila u strahu, samo što se strah postepeno smanjivao. Anksioznost od ponovnog povređivanja držala ju je danima. Tako su sudije utvrđujući tačnost navoda iz tužbe podnete protiv pošte dodelile utešnu nadoknadu od blizu sto hiljada dinara da se ovaj slučaj zaključi. Nije još sve gotovo, postoji još prepreka da se ove pare isplate, ali dobro. Ipak je neverovatno da se opravdana patnja nadoknadi, a da nisu u pitanju napadi pasa lutalica o kojima se naširoko pisalo i pričalo godinama unazad kao dobrom „biznisu i lakoj zaradi“. Jedna baka iz Šapca zbog pasa lutalica treba da ide u zatvor jer nije platila kaznu za neadekvatnu brigu o njima. Pet hiljada dinara je prevelika suma za ženu koja nije kriva što pse voli, a oni to osećaju, pa dežuraju ispred njenog ulaza okupljajući se iščekujući kakav-takav obrok preostao sa njene sirotinjske penzionerske trpeze. Ispada da lutalice koje šinteri izbacuju u blizini staništa ove bakice, umesto društveni, postaju lični problem penzionerke sa mizernom penzijom i narušenim zdravljem. Ko će rešiti problem preko potrebnih azila za napuštene životinje ako ne država? Ovako je najlakše. Strpamo lepo baku u bajbok, pse razjurimo sve do neke sledeće žrtve naopakog tumačenja pravde i pravičnosti. Šta nas briga. Može nam se. Dobro jutro!

1(Foto: AP/The Express-Times, Sue Beyer, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s