Ustanak (13. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Zbog opšte besparice u prodavnicama tražimo samo najnužnije i to na sniženju. Neprijatno iznenađenje ponekad sačeka na kasi gde nam umesto niže otkucaju višu cenu. Ako se i pobunimo, kasirka uvek ima spreman odgovor. U pitanju je greška jer nisu stigli da promene staru nižu, novom, višom cenom. Šta preostaje nego da vratimo kupljeno ili da ćutke, negodujući u sebi, ipak platimo. Izgleda da se ova situacija preslikala i na odnos Srbije i dela Evrope one u čijoj asocijaciji bi želeli da budemo. Posle otkrivanja novih uslova u vezi sa Kosmetom u kojima se očekuje da ubuduće sa Prištinom razgovaramo kao sa suverenom državom, ali i da umesto administrativnih dobijemo granične prelaze sa vlastitom pokrajinom, prvi put smo mogli da čujemo premijera koji javno razmatra mogućnost da se odustane od evropskih integracija ako to gazi dostojanstvo srpske države i građana. Da li će sada evroskeptici zadovoljno uskliknuti s ljubavlju: „Znali smo“! Verovatno hoće. Da li će pobornici evropskog puta Srbije doživeti gorčinu u ustima i knedlu u grlima? Sigurno hoće. Dok Vučićev rejting prema istraživanjima javnosti i dalje beleži visoke procente čak i Vlada Srbije opterećena mimoilaženjima oko izbora, prisluškivanja, čestih, javnih nesporazumima ministara beleži visoku vrednost poverenja nacije. Skloni smo da se stalno nešto delimo ali kad nas pritisnu spolja obavezno se ujedinimo i zaboravimo na strančarenje. Ako nas Evropa uslovljava da nešto što smo smatrali jeftinim na kasi platimo mnogo skuplje samo da bi se smestili za trpezu na kojoj više ni mrvica nema, hajde da onda iznađemo rešenja kojima ćemo sebe promeniti, obogatiti i doterati da budemo poželjna mlada za koju se otimaju svetske bogate mladoženje. To je i teško, i lako. Ali je izvodljivo. Treba da iskoristimo pamet i iznađemo mogućnosti da svoje zapuštene njive raskrčimo, zatvorene fabrike ponovo pokrenemo, i započnemo novu etapu u širenju saradnje sa drugim, takođe razvijenijim svetom. Nadam se da je ovu opciju premijer uzeo u obzir još na početku mandata i da mu ne treba mnogo vremena da srpski brod usmeri u nekom drugom pravcu, tamo gde su akcijske cene ipak realnije. U Srbiji, za sada, samo pada kiša natapajući zemlju koja ne sme da dozvoli da joj plodove pokupe belosvetske šićardžije pa makar bile i evropske.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.radio.cz, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s