Ustanak (22. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Posle svih nepravdi koje nas snađu, zateknu i uvek iznenade, postoje male pobede na koje ne obraćamo pažnju koju zaslužuju. O glasanju Izvršnog saveta Uneska o predlogu za prijem Kosova u tu organizaciju slušaćemo celog dana, pitaćemo se ko je kriv, gde smo pogrešili, da li umemo da predstavimo istinu svetu i zašto nas taj isti svet ne razume. Ono što će proći skoro nezapaženo jesu vesti o uspešnima koji svojim delima zavređuju da se o njima govori a imena dugo pamte. Recimo, Milan Veselinović. Jednostavan, mlad čovek, reklo bi se, ali uspeo je da sa svojim saradnicima organizuje najveće srpsko kolo za Ginisa, nedavno u Novom Sadu. Okupio je 12000 folkloraša i tako postavio svetski rekord. Nije ga oborio, uspeo je da njime postavi standard po kojem će se ubuduće rukovoditi svi folkloraši od Rusije, preko Kine ili Makedonije, svejedno. Onda, Vinko Trivunović, pripadnik srpske Žandarmerije. On je oborio Ginisov rekord za dvadeset zgibova. Kako kaže, pobedio je sebe i tako uspeo. Poštovanje, Vinko. Za 24 sata čak 5820 puta uraditi zgib nije šala, zar ne? Onda, Stefan Velja. To je onaj mladić iz reklame, viđate ga sigurno. On poručuje da nije vitez, već da samo rešava zagonetke. Stefan je na pragu dvadesete, takmičio se na festivalu pronalazača „Eureka“. Njegov patent za razbijanje tromba pobedio u konkurenciji preko 40 inovacija. Ima samo želju da skupi dovoljno para da se školuje u inostranstvu, a patent koji je podario planeti postane opšte primenjen u lečenju bolesnih ljudi. Sinoć je naš genije, prvak u takmičenjima u Srbiji, Evropi ali i svetu u raznim disciplinama Jovan Damjanović, u dalekoj Americi, dok smo svi mi spavali, držao predavanje na biomatematičkom simpozijumu, a svi su ga gledali bez daha. On je svaku svoju pobedu smatrao normalnom, nije se hvalio već ćutke nastavljao dalje. On je tako branio svoju Srbiju lepotom, čašću i znanjem. Jovan je rođen na Kosovu, samo da se zna. Eto, dok mi nasilno, amputiranom Kosovu ne želimo da prepustimo da upravlja našim kulturnim blagom i u tome za sada gubimo dah, dotle ovi novi heroji pišu stranice prave, opipljive pobede. Na Kosovu se, na svojoj dedovini, mnogo naših ljudi i ovog jutra budi sa ukusom zahvalnosti Bogu jer su pobedivši strah preživeli još jednu besanu noć, imali sreće da okuse komadić kore blagoslovenog hleba prelivenog starim hočanskim vinom, prekrstivši se pred ikonom i upaljenim kandilom. Oni svoje svetinje nose u sebi, čuvaju ih bez straha da će im ih UNESKO oduzeti, a mi svoje moderne Obiliće pominjemo ovoga jutra kao svetlost kojim će njihove pobede pobediti mrak koji je, nadam se, na kratko zavladao svetom i oslepeo ga. Ako već otimaju naše, hajde bar da im ne damo. Koliko god možemo, makar i simboličnim pobedama junaka naše sadašnjosti.

Dobro jutro!

stefan-830x553

(Stefan Velja, foto: www.petplus.rs )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s