Uranak (24. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Voleo sam u detinjstvu da čitam. Najlepši poklon za rođendan bila mi je knjiga ili ploča. Imao sam sreću da budem ovih dana pozvan na jedan rođendan. U pitanju je mlađa osoba, pa sam dugo razmišljao šta je to čime bih mogao da je obradujem. Palo mi je na pamet da bi bilo zanimljivo nešto što nije parfem, buket cveća ili komad odeće. Ploča ima i danas u prodaji, ali šta to vredi kad su gramofoni odavno proterani iz naših domova. Možda knjiga? Da, knjiga! Super ideja, pomislih. Odmah se zaputio u jednu od knjižara u centru grada i tamo, sem agresivno ljubaznog prodavca, zatekao tri devojke koje su čežnjivo listale, svaka za sebe, istu knjigu. Razočarao sam se kad sam video da listaju knjigu nevelike umetničke vrednosti ali možda je to lična predrasuda koju gajim prema autorima koji svoja dela naslovljavaju kao onomad kreatori ljubavnih vikend romana. Pošto su bile zadubljene u listanje štiva autorke poznate u svetu takozvanog srpskog džet seta, prodavac mi se obratio, a ja sam znajući šta hoću, odmah zatražio i dobio knjigu. Dok sam plaćao, ponuđeni su mi određeni popusti za kupovinu više primeraka i dok sam ja zamajavao prodavca deklamujući mu dan, mesec, godinu rođenja, adresu, broj telefona, za to vreme devojke nestadoše. Kao tri duha, bez traga i glasa, napustile su neprimećeno knjižaru a prodavac je zavapio: Ukradoše knjige!!! Potrča čovek za njima, ostavi me u prodavnici bez straha da bih i ja mogao da uradim sličan „zločin“. Pomislih u sebi, šta sada da radim? Da li da i ja dohvatim još nekoliko knjiga i pobegnem ili da ostanem i pošteno platim samo jednu? Čuo sam da krađa knjiga nije krivično delo, ali to je samo urbana legenda, ne bih da me komunalna policija propušta kroz šake za dve-tri hiljade dinara. I dok je moja savest radila, malo levo, malo desno, prodavac se vrati sa knjigama. Vi ste još tu? Jesam. Mislio sam da ću i za vama morati da jurim. Taman posla, odgovorih. Platih, a za to vreme prodavac reče: Znao sam da će nešto da urade, bile su mi odmah sumnjive. Kako, pitao sam. Lepo, čim vidim čije knjige listaju, znam ko su. Pomislih, da li je moguće da svaka fela u našem društvu ima svog pisca? Onda sam izlazeći iz knjižare počeo da pravim listu pisaca koji objavljuju knjige za recimo političare, lopove, kriminalce, radnike, studente, učenike, profesore, lekare, sudije, advokate, seljake, ili poštenu inteligenciju. Nisam se baš snašao. Verovatno bi za početak morao da malo volontiram u nekoj knjižari kao prodavac, čisto da uđem u štos. Kakva li će tek atletika da krene sutra posle otvaranja Sajma knjiga? Samo se pitam. Nisam maliciozan, uopšte.
Dobro jutro!

10689862_614431921999883_2945536056045934924_n

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s