Ustanak (27. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica u bojama

Pre neki dan sam čitala o tome kako se smatra da je ljubomora žute boje ili, eventualno, zelene. Ljubomoru, drugim rečima, simboliše boja koja se obično vezuje za jed. Meni je ljubomora ljubičasta, ali ljubomora u ovom slučaju nije bitna. Bitna je sinestezija. Ne mislim na stilsku figuru već na neuropsihološki fenomen. To je kada su vam, figurativno rečeno, prespojene neke „žice“ u mozgu pa se pojedini oseti i stimulusi mešaju na neobičan način. To znači, između ostalog, da određene pojmove vidite u bojama, čak i mirise, dane u nedelji, brojeve, bilo koju pojavu. Tako je meni ljubomora ljubičasta, a i sreda mi je ljubičasta i nebo bi bilo ljubičasto da nije plavo. Kažu da na svakih 200-500 osoba dolazi jedan sinesteta i da se ovaj fenomen često genetski nasleđuje. To je nešto sa čime se saživite i često ne smatrate da je reč o fenomenu koji tek poneko ima, pa o njemu drugima i ne govorite. Ko zna koliko ljudi ne zna zašto im je utorak, na primer, svetlo plav, a petak žut, neparne brojeve više voli od parnih ili im isti ti brojevi mogu imati karakteristike osoba.

Pošto svako ko ima sinesteziju u drugačijim bojama vidi pojmove, među sinestetama ne postoje nikakva pravila niti uniformnost. Ukratko, možda bismo mogli ovo hladno jesenje jutro da učinimo zanimljivijim pomoću povezivanja nekih običnih stvari sa bojama. Možda uzeti kao primer pojave i pojmove kao što su svakodnevne obaveze ili ono sa čime se stalno susrećemo a usput nas i nervira. Na primer: autobus, gužva, semafor, kompjuter, novčanik, pekara, magla, kaput, maketa, kišobran, rijaliti, porez, validator, dugačke gaće, nastavite niz…

Rano ustajanje, kad bolje razmislim, može biti zabavno…

Dobro jutro!

wassily-kandinsky-20521

(Foto: www.ehiyo.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s