Ustanak (29. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Da li ste ovog jutra proverili mejl uzdržavajući se da istovremeno ne otvorite i svoj Fejsbuk? Muziku ste, verujem, pokrenuli zahvaljujući servisu You Tube dok ste pogledom leteli preko naslova vesti jutra na info portalima? Možda ste poželeli da pogledatie propuštenu emisiju od sinoć, na sajtu RTS-a, na primer? Da li vam je tokom noći uspešno skinut film sa Torenta? Da li je vaš prijatelj bio na četu pa ste mogli da popričate malo?Možda ste online kupili ili prodali nešto proveravajući bankovni račun? Ko zna koliko još aktivnosti ste ovog, i ne samo ovog jutra, obavili na računaru, tabletu, laptopu ili pametnom telefonu? Za sve je, osim Nikole Tesle koji je smislio struju, bio neophodan internet koji je uspešno profunkcionisao zahvaljujući Čarlsu Klajnu. Ovaj student ga je prvi isprobao pre 46 godina, na današnji dan. Stanfod istraživački institut i Univerzitet Kalifornija su prva dva korisnika u svetu koji su koristili novi vid komunikacije bez poštara. Pošto se prve ribice u vodu bacaju, tako je i ova prva poruka neuspešno poslata. Bio je pao sistem. Sumnja se da je čistačica kuvajući kafu isključila server koji je povezivao dva klijenta. Ali, ovo je već urbana legenda. Kod nas je internet stigao najpre krajem osamdesetih, potom je prekinut početkom rata i uvođenjem sankcija, a ponovo uspostavljen 1996. godine. Prvo smo se preko modema kačili na vezu koja je često pucala, da bi uvođenjem ADSL-a, kablovskog, a kasnije bežičnog interneta, dostigli svetski nivo u brzinama veze. Sve se brzo menjalo, tek će se menjati, ali mi smo ostali isti. Radoznali, neumereni u korišćenju ovog, u nekim državama i Ustavom garantovanog prava čoveka, postali smo zavisnici od globalne mreže. Niko to neće da prizna, ali internet je, osim posla za mnoge mlade i školovane ljude, doneo i jedno sasvim novo oboljenje – internet zavisnost. Armija mališana od jedva deset godina vešto barata uređajima koji koštaju koliko i polovan automobil. To je budućnost, a mi zagledani u nju, ne bi smeli da dozvolimo da nas sjaj tehnoloških savršenosti oslepi i vrati skoro na početak evolucije pretvarajući nas ponovo u majmune.

Dobro jutro!

1

(Foto: becuo.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s