Uranak (31. oktobar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

PROBIRAČ

Idu dva čoveka ulicom. Razgovaraju i žustro gestikuliraju, pa su mi tako privukli pažnuju. Ne čujem šta pričaju, ali u jednom trenutku niži muškarac zavlači ruku u džep jakne, nešto pokušava da izvadi… iz džepa ispada pakovanje papirnih maramica i neki celofan. On se saginje, žurno uzima maramice. Celofan ostaje na ulici. Drugi mu priskače u pomoć, kreće prema onome što je ostalo na ulici, ali ga ovaj sprečava očigledno mu stavljajući do znanja da je iza njega ostalo samo – đubre.

I, sad… meni nije jasno. Zašto je čovek uredno nosio u džepu ono što mu ne treba. Ideja je – da nije imao gde to da baci i, pošto je lepo vaspitan, stavio je celofan u džep kako bi sačekao da dođe do neke korpe za otpatke. Međutim, sve ono što se dogodilo na ulici takvu ideju jednostavno potire.

Ili, kao i za mnoge druge stvari u životu – naš čovek je imao dobru nameru i dobro vaspitanje, ali kada je već slučaj izbacio celofan iz njegovog džepa… pa, ipak je to đubre, pokupiće neko drugi.

Možda postoji još logičnije objašnjenje. No, bilo kako bilo – paprine maramice su se vratile u džep, celofan nije. Sačekaće da ga neki đubretar pokupi svojom metlom, ili da se, na kiši i suncu posle par decenija, razgradi. A probirač je otišao dalje.

1

(Foto: www.soswildlifecontrol.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s